Lapualainen Matias Kivisaari heitti samalla australialaisen Robbie “Maddo” Maddisonin entisen ennätyksen 32 kilometriä yhtämittaista vedenpäälläajoa muistojen joukkoon.

– Tätä ennen ennätys oli Robbie Maddisonilla, 32 kilometriä. Se oli eilen illalla tarkoitus rikkoa. Ajoin, kun huomasin Facebookista, että kaksi savolaista yrittää rikkoa minun Suomen ennätystäni, Kivisaari kertoo.

– Pyörän eteen on tehty vuosi kehitystyötä suksien ja alustan kanssa, että ollaan saatu pyörät kulkemaan kovaa ja että ne ovat helposti ohjattavissa.

Kiertomatka Kuortaneenjärvellä

Kivisaari ajoi ennätyslenkin Kuortaneenjärvellä.

– Kiersin koko järven ja ajoin lenkin Lapuanjoella ja sitten vielä vähän ajoa järveä pitkin. Katsoin kellosta ajoaikaa, ja kun 32 minuuttia oli täynnä, niin arvelin, että ennätys on aika tarkkaan siinä. Ajo kesti toki kaikkiaan kauemmin.

– Eilen oli helppo keli ajaa, ja tankkauskin onnistui ensimmäistä kertaa ajon aikana. Minulla oli kaksi polttoainepulloa mukana, joista tankkasin ajaessani. Tankillinen riittää nelitahtisella noin 30 kilometrin veden päällä ajoon, kaksitahtisella alle 20 kilometriin.

Turvallisuussyistä Kivisaaren perässä ajoi koko matkan vesijetti.

– Yksin ei pidä mennä kokeilemaan. Viime vuonna yksi nuori amerikkalainen opiskelija lähti yöllä ajamaan järven yli, ja löytyi sitten paljon myöhemmin varsin syvältä, Kivisaari kertoo.

Kivisaari innostui moottoripyörällä veden päällä ajamisesta viime vuoden keväällä nähtyään videolta, kun Maddison ajoi aallokossa Tahitilla.

– Totesin, että tuota minäkin haluan kokeilla. Ensimmäinen kokeilu oli ehkä 5 metriä, sitten kymmeniä, ja tänä kesänä jo kilometrejä. Olemme rakentaneet uusia suksia ja saaneet huippunopeutta lisää. Viime kesä meni kuitenkin pelkässä harjoittelussa. Tänä kesänä olemme jo esiintyneet näytöksissä.

Piirit ovat tässä lajissa toistaiseksi maailmanlaajuisestikin pienet.

– Maddison tietenkin, ja muutama muu. Esimerkiksi yksi kaveri Italiassa, joka kertoi ajaneensa makean veden ennätykseksi 5,5 kilometriä. Lauri Keränen, jonka kanssa teemme näytösajoja, oli jo silloin ajanut 6,5 kilometriä. Näytöksissä ajamme helposti 5-15 kilometrin matkoja, Kivisaari valottaa.

Matkojen pituudet mitataan matkapuhelinten gps-paikannuksen avulla. Pyörien normaalit matkamittarit eivät ymmärrettävistä syistä johtuen toimi vedessä.

Ensi vuodeksi on jo luvassa lajin MM-kisat Suomeen.

– Ajatuksena on järjestää MM-kisat Kuortaneen Kuhajärvellä, yhteistyössä Pauli Lampisen kanssa. Se on ihanteellinen kohtuullisen matala järvi. Lupia pitää jo pikku hiljaa ryhtyä hakemaan. Lisää harrastajiakin tietenkin kaivattaisiin.

Vedenpäälläajossa on myös haasteensa

Lajissa on myös omat haasteensa. Sinänsä jo reilu 30 km/h vauhti riittää nostamaan suksilla ja lavoilla varustetulla takarenkaalla vahvistetun pyörän pintaan.

– Kova aallokko on melkoinen haaste. Jos tuulta on 5-7 metriä sekunnissa, ja järvi on laaja, niin tuntuu kuin ajaisi crossia kivikossa. Aallot syövät vauhtia, ja jos on oikein iso aaltopari, niin vauhti vain loppuu. 

Kääntymiset ovat myös oma juttunsa. Tilaa pitää olla niin paljon, että pystyy kääntymään. Vaikka noiden pyöriemme kääntösäde on pieni, joutuu kääntyessä pudottamaan vauhtia, ja riskinä on, että suksi haukkaa veden alle, Kivisaari kuvaa.

Pyörällä ei pysty lähtemään matkaan kuin parinkymmenen sentin vedestä, mieluummin rannalta, ja kiihdytysmatkaa pitäisi olla vähintään kuusi metriä.

Masinolia bensaan

– Laitamme bensiinin sekaan Masinolia siksi, että se sitoo veden polttoaineesta. Veden päällä ajettaessa olosuhteet ovat sellaiset, että ilmansuodatin on ajon jälkeen aina kuin märkä rätti. Se ime väkisin vettä, vaikka sitä miten tiivistäisi. Moottori kuitenkin onneksi käy.

Yksi haaste oli se, että kädet väsyivät. Moottori tärisee kuitenkin melkoisesti, ja käsi oli todella puutunut ajon jälkeen. 

Ajon aikana käytetään märkäpukua, mutta tänä vuonna en enää ennätyksiä riko, vesi oli niin kylmää, Kivisaari nauraa. – Keskityn talven aikana rakentamaan uuden pyörän kisoja varten ja suunnittelemaan uusia takarenkaita.

Renkaitten lavat ovat oma juttunsa. Renkaita ei tietenkään saa Suomesta, vaan ne on tilattava Yhdysvalloista, eikä niitä ole varsinaisesti suunniteltu vedessäajoa vaan pikemminkin ylämäkikisoja tai hiekka-ajoa varten.

– Ryhdymme yhteistyöhön Kurikan Rengasmestan kanssa uusien renkaiden valmistamiseksi. Suuremmilla lavoilla varustettuja renkaita ei muuten saa edes tilaamalla. Lapojen määrään voi kyllä vaikuttaa, mutta jos niitä on liikaa, loppuu voima. Ja toisaalta jos lapoja on liian tiheässä, niin vesi ei ehdi lapojen väliin. Rengasmestan kanssa teemme leveämmät renkaat, joihin saa sitten myös leveämmät lavat, Kivisaari toteaa.

Tänä vuonna sponsoreina ovat toimineet Rautajuntti ja Letec Motors. Ensi vuodesta Kivisaarella ei ole vielä tietoa.

Katso hurja video ennätysajosta alla. Videon kotisivulle pääset tästä. Lisää videoita löytyy Facebookista Water MX -sivulta.

Aiheesta aiemmin:

Näin surffaat veden päällä moottoripyörällä, katso uskomaton video

Vin Diesel heittyy Bondiksi vesijetiksi muuttuvalla endurolla