Pyhtään kunta päätti perustaa Huutjärvellä toimineen Hutikan mopotallin tilalle oman mopotallinsa. Kun kunnan hyvinvointilautakunta teki päätöksen mopotallinen taloudellisen tukisopimuksen purkamisesta Kasvajat ry:n kanssa, niin keskiviikkoaamuna monikansallinen hoivayhtiö Attendo ilmoitti kunnalle taloudellisesta tuesta mopotallin kehittämiseksi.

Pyhtään kunta on ulkoistanut kaikki kunnan sosiaali- ja terveyspalvelut Attendolle jo 1.1.2015 lähtien.

Pyhtään kunta kertoo asiaa koskevassa tiedotteessaan, että virkamiehet, luottamushenkilöt ja työntekijät ova mopotallitoiminnan takana ja haluavat jatkaa ja kehittää sen toimintaa.

Suoria syytöksiä Hutikan mopotallin ylläpitoa kohtaan

Kunta syyttää mopotalliyhteistyön päättämisestä ja Attendon mukaantulosta kertovassa tiedotteessa varsin suorasanaisesti Kasvajat ry:n toimintaa mopotallin ylläpidossa seuraavasti:

"Kehittämistyössä Pyhtään kunnan nuorisotoimi ei voi tehdä yhteistyötä sellaisen toimijan kanssa, joka ei sitoudu täysimääräisesti kunnan nuorisotoiminnan periaatteisiin, joihin kuuluu nuoren kasvusta ja hänen hyvinvoinnistaan huolehtiminen yksilöllisellä ikätasoa vastaavalla tavalla.

Rajat ovat rakkautta ja luovat turvallisuutta. Yhdenvertaisuus, oikeudenmukaisuus ja turvallisuus ovat nuorisotoimelle tärkeitä arvoja. Lisäksi Kasvajat ry:llä on vuokratilat, joissa on kuukauden irtisanomisaika ja kiinteistö on myynnissä koko ajan.

Yhteistyö Kasvajat ry:n kanssa on ollut varsin haasteellista. Yhdistys on pyrkinyt luomaan kuntaan sellaisia nuorisotoimintaan liittyviä malleja, jotka eivät ota huomioon jo pelkästään lainsäädännöstä tulevia velvollisuuksia, vastuita ja luottamuksellisuuden näkökulmia. Nämä sitovat vahvasti kuntaa ja sen arvokasta nuorisotyötä tekeviä virkahenkilöitä," Pyhtään kunnan tiedotteessa julistetaan.

Asukkaita häirinnyt ilkivalta ja mopolla rälläys loppuivat Pyhtään Huutjärvellä kokonaan mopotallitoiminnan myötä. Toimintamallia kiitettiin yleisesti, ja Hutikan talli sai paljon julkisuutta mm. Ylen, mutta myös muiden medioiden ansiosta. Moni muukin kunta on sen jälkeen kiinnostunut mopotallitoiminnasta.

Lisää valvontaa

Pyhtään kunnan nuoriso- ja liikuntasihteeri Nana Toivanen syyttää Kasvajat ry:tä siitä, että mopotallilla käytetään nuuskaa, ja että vanhemmat ovat antaneet sitä nuorille. Kunnan tiloissa energiajuomien käyttö on kiellettyä, tätä ei myöskään ole kielletty mopotallilla, Yle kertoo.

Kunta haluaa siis lisää valvontaa toiminnalle. Kunnan tulevan mopotallin ohjaajaksi ryhtyy kunnan nuoriso-ohjaaja ja pajalle ollaan palkkaamassa kahta pitkäaikaistyötöntä aikuista, joilla on kokemusta mopojen rassaamisesta.

Yhdistys kiistää syytökset

Kasvajat ry:n Katja Lemberg on kieltänyt nuuskanvälityssyytökset ja tuominnut ne huhuiksi. Nuorten kanssa on sovittu siitä, ettei tontille tuoda tupakka- tai alkoholituotteita.

Hutikan mopotallin vastuuaikuisiksi on nimetty virallisesti kolme henkilöä, mutta talolla on toiminnassa mukana muitakin vapaaehtoisia ja paikalla on aina vähintään yksi aikuinen. Talli on ollut auki joka päivä, kunnan tallin aukioloajaksi on kaavailtu kolmea, neljää päivää viikossa.

Väärin sammutettu?

Pyhtään kunta vahvisti niinkin hiljan kuin elokuussa toistaiseksi voimassa olevan yhteistyösopimuksen taloudellisesta tuesta Kasvajat ry:lle, jotta se pystyisi ylläpitämään Hutikan mopotallia.

Siksi onkin mielenkiintoista, että Toivanen kertoi aiemmin, että kunta on pitemmän aikaa pohtinut siirtymistä oman mopotallin ylläpitämiseen.

Toinen mielenkiintoinen kysymys on, että eikö Kasvattajat ry:n kanssa ole neuvoteltu ja yritetty sopia sellaisista toimintamalleista nuorten kanssa, jotka kuntakin voisi hyväksyä?

Toimitusta huolettaa tässä tietenkin nuorten asema: Pyhtään moponuoret ovat tehneet ison työn itselleen, kun ovat olleet mukana perustamassa mopotallia. He ovat siivonneet tilat, ja vastaavat niiden säännöistä, puhtaudesta ja ylläpidosta.

Mikä muuttuu, kun kunta korvaa yhdistyksen? Onko mopotallin toiminta enää heistä itsestään lähtevää ja kotoista kavereiden välistä toimintaa? Löytävätkö nuoret kunnan mopotalliin vai äänestävätkö he jaloillaan? 

Aiheesta aiemmin: Kunnallista kiemurtelua: Hutikan ylistetty mopotalli loppuu nuorten nuuskankäytön takia?