Kirjailija ja stunt-näyttelijä HP Virkillä on takanaan jo nyt vakuuttava elokuvaura johon mahtuu myös kansainvälisiä meriittejä. HP:n mukaan kirja on muokkaantunut pitkällä aikavälillä stuntkeikkojen lomassa ja käyttövoimana hänellä on ollut kiinnostus elokuvaan sekä sisäinen tarve olla tekemisissä elokuvan kanssa. 

Action! Stuntkohtausten suunnittelu ja kuvaus -kirjan sisältö kumpuaa käytännön tilanteista, ja siinä käytetään hyväksi kaikkia niitä mahdollisuuksia, mitä sähköinen kirjan muoto tarjoaa. Kirjassa on mukana sekä elävää kuvaa; kuvaustilanteita sekä työskentelyä kuvan ja äänen kanssa. Kirjaa kuvitetaan perusteellisesti sarjakuvilla ja videoklipeillä.

HP kertoo, että näin kirjan lukija voi verrata kirjan tekstiä myös näkemäänsä ja kuulemaansa.

– Monet kirjassa kerrotut asiat vastaavat kysymykseen: "Kun minulla on nuorempia tai aloittelevia stuntesiintyjiä kuvauspaikalla, niin mitä haluaisin heidän tietävän ja osaavan kuvaustilanteessa," HP kertoo.

Tiukkaa, havainnollista sisältöä

Kirja esittelee elokuva-alan ammattilaisen silmin toimintakohtausten kuvausten valmistelun, harjoittelun, tekniset apuvälineet ja kuvaukset tavalla, josta saavat vinkkejä niin YouTube-videoiden kuin muidenkin filmien tekijät. Vauhdikkaiden ja todentuntuisten kohtausten toteutukseen ei välttämättä tarvita monipuolista kuvauskalustoa, vaan hyviä ideoita, liikunnallista taitoa ja kuvasilmää.

Vauhdikasta toimintaa on elokuvien lisäksi mainoksissa, tv-sarjoissa, musiikkivideoissa ja sosiaalisen median videoilla, joilla eri lajien harrastajat, kuten skeittaajat, parkourin taitajat, capoeiran osaajat ja BMX-pyöräilijät esittelevät taitojaan. Myös toimintakohtauksia on erilaisia lähtien miekkataisteluista, kaatumisista, törmäyksistä ja tappeluista aina räjähdyksiin ja tietokoneilla tehostettuihin kohtauksiin asti. Kirjassa esitellään useasta erilaisesta toimintajaksosta koostuvan kuvausprojektin toteutus sekä kameran takana että sen edessä olevien henkilöiden kannalta.

Stuntammattilaisen uraa suunnittelevalle kirjassa on käytännön vinkkejä mitä alalle pääseminen vaatii ja miten alalla toimitaan. Teos on myös kaikille elokuvien ystäville mielenkiintoinen silmäys kulissien taakse siihen, miten toimintakohtauksia tehdään.

Kirja on toteutettu multimediatekniikalla Apple iPad –tabletille ja tietokoneille, joissa on iBooks-lukuohjelma. Runsas kuva-aineisto, videojaksot ja käytännön esimerkit niin kamerakartoista kuin kuvakäsikirjoituksistakin tekevät kirjasta helposti lähestyttävän kaikille vauhdikkaiden jaksojen kuvaajille ja esiintyjille.

Kirjan kirjoittaja stuntnäyttelijä H-P Virkki on esiintynyt useissa kotimaisissa ja ulkomaisissa elokuvissa ja kouluttanut lukuisia näyttelijöitä, urheilijoita ja tanssiopiskelijoita esimerkiksi Teatterikorkeakoulussa ja Kansallisoopperassa.

Katso kirjan videotraileri:

HP:n videohaastattelun löydät täältä ja näytteen kirjan sivuista täältä. Klikkaile avautuvia linkkejä. 

  • Action! Stuntkohtausten suunnittelu ja kuvaus
  • Kirjoittaja: H-P Virkki
  • Julkaistu: Helmikuu 2014
  • Kustantaja: Klaava Media
  • ISBN: 978-952-5901-80-1 (Apple iBooks)
  • Kirja ladattavissa Apple iPad-tabletille ja Mac OS X iBooks-lukuohjelmaan