Kenneth Calenius (11.5.1944-21.12.2017) aloitti sivuvaunumoottoripyörällä kilpailemisen vuonna 1960. Ensimmäisen kilpapyörän hän osti sivuvaunu TT:n legendaariselta isähahmolta, Pentti Moskarilta. Kennen menestyksellisimmät vuodet osuivat 1960-luvun lopulle ja 1970-luvulle.

Calenius on TT-ajon (nyk. RR) MM-historiassa sikäli harvinainen, että hän saavutti MM-pisteitä niin sivuvaunullisena kuljettajana kuin matkustajanakin. Monivuotisen matkustajansa Jussi Vesterisen kanssa Kenne saavutti MM-pisteitä vuosina 1968 ja 1969. Reunahuomautuksena, että tuolloin MM-lähdöissä vain kuusi parasta sai MM-pisteitä. Muun muassa näistä ansioista Kenne palkittiin SML:n kultaisella ajajamerkillä vuonna 1969. Sivuvaunuluokan MM-historiankirjoihin Calenius merkattiin myös matkustajana, kun hän otti MM-pisteitä Jaska Palomäen kyytiläisenä vuonna 1971.

Suomenmestareiksi Calenius ja matkustajansa Jussi Vesterinen sekä velipoika Christer Calenius seppelöitiin vuosina 1974 ja 1976. Palkintokaapista löytyi myös muun muassa SM-hopea vuodelta 1975 ja -pronssi vuodelta 1973.

Kenneth Calenius saavutti MM-pisteitä niin sivuvaunullisena kuljettajana kuin matkustajanakin. Kuva: Kenneth Caleniuksen kuva-arkisto

Kenneth Calenius saavutti MM-pisteitä niin sivuvaunullisena kuljettajana kuin matkustajanakin. Kuva: Kenneth Caleniuksen kuva-arkisto

Kauden 1976 jälkeen Kenne vetäytyi kilparadoilta. Tai niin hän kuvitteli.

Palojärven Sakke kysyi syksyllä 1992, jos haluaisin kokeilla hänen pitkää LCR RR-sivuvaunullista. Siitä se lähti. Seuravana keväänä SM- ja PM-kisoihin kyytiin tuli vanhan kilpakumppanin, Jorma Päivärinnan poika Pekka. Minulla oli kokemusta 17 vuoden takaa ja Pekka ensimmäistä kertaa oikeasti sivuvaunullisen RR-pyörän kyydissä. Kauden 1993 päätteeksi pokattiin kuitenkin SM-pronssit, sanaili Kenneth Calenius aikoinaan eräässä haastattelussa.

Sen enempää Kenneth “Kaunda” Calenius ei jatkanut kilparadoilla. Jatko olisi vaatinut uuden kaluston ja täysin toiset sponssikuviot.

– Ajattelin, että annetaan nuorempien yrittää. Pekka oli saanut kipinän, joten siihen oli minun hyvä lopettaa, summasi Kaunda kerran, kun näistä asioista juteltiin.

Nyt jo viisinkertainen sivuvaunullisten maailmanmestari Pekka Päivärinta siirtyi Kennen ajaman LCR:n puikkoihin vuonna 1994 ja loppu on historiaa.

Lisää aiheesta Moottoriurheilu.tv:ssä.