Oheinen video on kooste useammasta pätkästä ja mielenkiintoisimmat asiat osuvat ensimmäisen kolmen minuutin sisään ja taas kuuden minuutin jälkeen.

Ensimmäisen kolmen minuutin aikana on valtavaa kaupunkiliikennettä - osin nopeutettuna kuvana - mutta hämmentävästi liikenne sujuu suuremmin pysähtelemättä, virraten. Onko osasyynä se, että kun liikenteessä näyttävät vallitsevan viidakon lait, kaikki ajavat todellisuudessa hitaasti ja ovat valmiina varomaan toisiaan?

Kuuden minuutin jälkeen näkyy sitten normaalinopeudella kuvattuna liikennettä vilkkaassa risteyksessä, jossa liikenteen virta on katkeamaton ja näennäisestä hässäkästä huolimatta jäsentyy hyvin. Liikenteen nopeus on hyvin maltillinen.

Kun katsoo liikenteessä olevien mopojen ja pienten moottoripyörien määrää, mietityttää, miten paljon pahemmat ruuhkat videon kaupungeissa olisi, jos kaikki kaksipyöräiset korvattaisiin autoilla?

Asiaa on tämän esimerkin valossa helppo ajatella toisin päin: tässä on konkreettinen esimerkki siitä, miten paljon vähemmän tilaa motorisoidut kaksipyöräiset vievät kaupunkiliikenteessä kuin autot.

Videon kolmen ja kuuden minuutin välillä on ajelua suurkaupungin rantabulevardilla, jonne on pysäköity todella paljon kaksipyöräisiä. Montako autoa mahtuisi samaan tilaan?

Yhden lisäpäätöksen tästä videosta voi vielä tehdä: meillä Suomessa ei tosiaankaan vielä ole suuren mittakaavan ruuhkia. Ja työmatka-ajot kannattaisi tosiaan tehdä kaksipyöräisillä lämpimään aikaan ainakin liikenteen sujumisen kannalta.

Mikäli video ei näy alla, voit katsoa sen täällä.