Motorcycle Industry Association (MCIA) eli Moottoripyörien valmistajien liitto on varoittanut pormestaria, ettei tämä syyttäisi heidän edustamiaaan  moottoripyörävalmistajia Lontoon moottoripyörä- ja mopovarkausepidemiasta.

Lontoon pormestari Sadiq Khan syytti torstaina mp-valmistajia siitä, että näitten valmistamien moottoripyörien design tekee niistä liian helpon varastaa, ja että tämän pitäisi muuttua, ennenkuin kaupungin kadut vapautuvat näistä rikoksista.

– Tiedämme, että pormestari haluaisi kuulla, että on olemassa jokin maaginen ratkaisu, joka voitaisiin asentaa kaikkiin pyöriin, jotta ne eivät joutuisi varastetuiksi,  mutta valitettavasti sellaista ei ole, MCIA:n pääjohtaja Tony Campbell pohti alan edustajien vastauksessa perjantaina Visordownin mukaan. – Jos olisi, niin olisimme jo asentaneet sellaiset pyöriimme, sillä varkaudet ovat vahingoksi liiketoiminnalle ja myös asiakkaillemme.

Lontoon alueella tapahtui 14 000 moottoripyörävarkautta viime vuonna pormestarin toimiston mukaan, ja 23 430 rikosta suoritettiin moottoripyöriä avuksi käyttäen. Luvussa on 163 % kasvu edelliseen vuoteen verrattuna.

Honda, Suzuki, Yamaha, BMW ja Piaggio olivat muiden mukana kutsuttuina viime tiistaina pidettyyn rikostapahtumaan missä pormestari Khan voimakkaasti kuulutti valmistajia ottamaan vastuutaan asiakkaitaan ja Lontoon asukkaitten turvallisuutta kohtaan, sekä suunnittelisivat moottoripyörän, jonka avulla ongelmat olisivat menneisyyttä.

MCIA:n vastaus sisälsi toteamuksen, jonka mukaan se on sitoutunut tukemaan pormestaria, Lontoon metropolialueen poliisia sekä asiakkaitaan turvallisempaa Lontoota kohti, mutta totesi myös, ettei teollisuudenala itsessään voi olla syytösten keskipisteenä. 

Campbellin mukaan fokuksen pitäisi olla sen sijaan turvallisempien pysäköintitilojen valmistuksessa. Hän myös valotti teollisuudenalan ratkaisuja eli sitä, että uusiin pyöriin asennetaan seurantajärjestelmät sekä sitä, että tarvitaan asiakkaitten tietoisuutta parantava kampanja jolla saataisiin nämä lukitsemaan pyöränsä ketjuin ja lukoin.

– Mutta he tarvitsevat jotain, mihin lukita pyöränsä, ja tässä Kaupungintalo voi tulla avuksi tarjoamalla enemmän turvallista pysäköintiä ympäri Lontoon.

– Moottoroidut kaksipyöräiset ovat ratkaisu ruuhkien vähentämiseen pääkaupungissa, ne parantavat ilman laatua ja helpottavat paineita pysäköinnissä, aivan kuten ne tekevät muissakin Euroopan kaupungeissa. Ne pitää vain ottaa mukaan kunnolla Lontoon liikennesuunnitteluun pitkällä aikavälillä ja turvallinen pysäköinti on yksi niistä elementeistä, joilla tämä toteutetaan menestyksellisesti.