Uutisoimme aiemmin Trafin julkistamasta älypuhelimelle tarkoitetusta mobiiliajokorttisovelluksesta, joka sisältää myös erilaisia ajoneuvopalveluja. Ohjelmistolla on vähän motoristin näkökulmasta epäonnistunut nimi "Autoilija", mutta sen ominaisuudet toimivat myös moottoripyöräilijälle yhtä hyvin. Autoilijan beta-versio otettiin testikäyttöön joulukuun puolivälissä, testaajia on noin tuhat.

HiQ, joka on erikoistunut yksinkertaistamaan ihmisten arkea teknologian avulla, kehitti mobiiliajokortin prototyypin, jonka keskiössä ovat yksinkertaisuus ja turvallisuus.

Kaksi tietoturvan päätasoa

Mobiiliajokortilla on kaksi tietoturvan päätasoa: visuaalinen tietoturva ja taustajärjestelmiin kytketty tietoturva. Visuaalinen turva käyttää gyroskooppiin sidottua digitaalista vesileimaa, joka on yhdistetty jatkuvasti animoituun taustaan, joka estää mm. kuvaruutu- tai videokaappausten käytön. Käyttäjän tunnistaminen on helpompaa ja varmempaa, koska käyttäjän tiedot ja kuva ovat aina ajan tasalla.

Digitaalisen ajokortin visuaalisen turvallisuuden rakentuminen.

Visuaalisia turvatekijöitä voidaan muuttaa dynaamisesti ja päivitykset voidaan pakottaa mobiililaitteisiin, mikäli väärinkäytöksiä havaitaan.

– Tämä on hyvin jännittävä projekti ja erinomainen esimerkki siitä miten käyttää teknologiaa, designia ja luovuutta yksinkertaistamaan useiden miljoonien ihmisten arkea, HiQ:n viestintäjohtaja Erik Ridman kertoo.

Taustajärjestelmien turva sisältää QR-koodin. Käyttäjä voi itse valita, mitä tietoja QR-koodi sisältää. QR-koodin lisäksi digitaalisessa ajokortissa on perinteinen viivakoodi, joka sisältää saman tietosisällön kuin fyysinen ajokortti. Näin ollen sitä voidaan käyttää samoissa tilanteissa kuin fyysistä korttia, eli lukemalla koodi viivakoodilukijalla.

Konseptin jälkeen työtä jatkettiin toteuttamalla mobiiliajokortin tekninen prototyyppi. Prototyyppi on jatkojalostunut Trafin toisen kumppanin toimesta ja se on nyt viety beta-testausvaiheeseen noin tuhannen testikäyttäjän voimin.

Alla on digitaalisesta ajokortista ja sen visuaalisen turvan toiminnasta kertova video. 

Aiheesta aiemmin: Trafilta tulee mobiiliajokorttisovellus - sopii myös moottoripyöräiljöille

Trafi DDL from Great Apes on Vimeo.