Helmikuun alussa Venäjän avaruusohjelma postasi Youtubeen videon joka summaa venäläisten vuosikymmenten mittaisen tien saada vietyä moottoripyöräilyn iloja myös avaruuteen. Ohjelma avaruuskulkuneuvon luomiseksi juontaa jo 1960-luvun alkuun, jolloin ohjattavien laitteiden prototyyppejä kehittivät ensi alkuun Tomilinossa sijaitseva Zvezda ja Venäjän sotilaallinen asema Almaz. 

Hanke ei koskaan päässyt kunnolla toteuttamisvaiheeseen, ja se unohdettiin vuosiksi.

Esiaste.

Esiaste.

Mutta visiot avaruusmoottoripyörästä saivat virtaa 1984, kun NASA esitteli miehitetyn kuljetusyksikkönsä, suihkumoottorein varustetun selkärepun, joka mahdollistaa astronauteille matkaamisen avaruudessa ilman kiinnittämistä avaruusasemaan. 

Venäjän avaruusyhteisö tuottikin toimivan 21KS-yksikön, jota testasivat kosmonautit  Aleksandr Viktorenko ja Aleksandr Serebrov Mir-avaruusasemalla vuonna 1990.

Kehitysversio.

Kehitysversio.

Mirin miehistöt eivät ottaneet 21KS:ää mukaansa, kun palasivat Maahan, joten se paloi ilmakehässä avaruusaseman tuhoutumisen myötä vuonna 2001.

ISS:n eri miehistöt ovat sittemmin kehittäneet Simplified Aid For EVA Rescue (SAFER) -yksikön sekä sen  seuraajan Draper-puvun, jotka molemmat on suunniteltu palauttamaan astronautit avaruusasemalle hätätilanteessa.

Unelma elää.

Unelma elää.

Vaikka unelma kosmonauttien avaruusmoottoripyörästä ei olekaan vielä toteutunut sellaisena, kuin sitä alunperin visioitiin 1960-luvulla, Roscosmos kertoo videolla, että työ jatkuu, kertoo Motherboard. Mikäli venäjänkielinen video ei näy alla, voit katsoa sen täältä.