Kalifornialainen teknologia-alan startup-yritys Skully on tunnetuin heijastusnäytöllä varustetun kypärän valmistajista, tai oikeammin valmistusta yrittäneistä.

Skully julkisti menestyksekkään joukkorahoituskampanjan Indiegogossa vuonna 2014, ja onnistui saamaan kasaan rahaa peräti miltei 2,5 miljoonaa dollaria AR-1-kypärän valmistamiseen. Lisäksi se on keräsi sijoittajilta rahaa 11 miljoonaa dollaria.

Lopulta syksyllä 2016 kerättyään runsaasti kielteistä julkisuutta, osaksi sen vuoksi, ettei se saanut kypäröitä valmiiksi asti, osittain sen vuoksi että sen omistajien tapa käyttää yrityksen rahoja oli joutunut huomion kohteeksi, yritys sulki ovensa. Varmasti ei ole tiedossa, saiko se yhtään kypärää toimitettua asiakkailleen.

Sen lisäksi, ettei kypäröitä saatu tuotantoon, yritys joutui huhumyllyn pyörteisiin perustajiensa, veljesten Mitchell ja Marcus Wellerin, yrityksen varojen väärinkäyttöepäilyjen vuoksi.

Yrityksen entinen työntekijä Isabelle Faithauer nosti oikeusjutun Wellereitä vastaan väittäen, että nämä käyttivät Scullyn varoja omana "säästöpossunaan", ja olivat vaatineet Faithaueria salaamaan näiden kulujen todellisen laadun kirjaamalla ne yrityksen kirjanpitoon kuin ne olisivat todellisia liiketoiminnasta syntyneitä kuluja, "joita ne eivät selvästikään olleet".

Yrityksen varoja oli käytetty mm. sekatavarakauppalaskuihin, parin Dodge Viperin ostamiseen sekä 13 000 dollarin matkaan Las Vegasiin.

Kun uutiset oikeusjutusta levisivät, asiakkaat, rahoittajat ja Indiegogo kuhisivat satojen asiakkaiden ja tuotteeseen investoineiden raivosta heidän varojensa väärinkäytöstä. Puhumattakaan sitten siitä, että kypärä, josta he olivat jo maksaneet, ei koskaan valmistunut.

Vaikka oikeusjuttu ei varmastikaan ole pääsyy Skullyn epäonnistumiseen, ei ole epäilystäkään, etteikö sillä olisi ollut oma vaikutuksensa asiaan.

Motofire uutisoi, että Isabelle Faithauer on vetänyt pois oikeusjuttunsa veljeksiä vastaan ja myöntänyt, että voi olla, että hänen syytteissään ei ole perää 28.12.2017 päivätyn ja allekirjoitetun dokumentin mukaan.

Mikä tahansa onkaan totta, Skullyn valmistaja teki konkurssin, ja nyt yrityksellä on uudet omistajat, joihin Wellerin veljekset eivät kuulu. Uudet omistajat ovat luvanneet tuovansa Skullyn uuden kypärän - tunnettiin aiemmin nimellä AR-1, nyt Fenix AR - kesällä 2018. 

Aiheesta aiemmin: Fenix AR: uusi 360° älykypärä heijastusnäytöllä ja videokameralla - Skullyltä