Marraskuussa EICMA:ssa Italiassa ollessaan paljastamassa Royal Enfieldin uusia 650-kuutioisia twinejä pääjohtaja Siddhartha Lal kertoi, että kun aika on oikea, yritys ei emmi sähkömoottoripyöriin siirtymistä. Nyt näyttää siltä, että se aika ei ole kovin kaukana. Yrityksen hallituksen puheenjohtaja Rudratej Singh totesi äskettäin, että "Royal Enfieldillä on useita hankkeita kehitystyön alla, ja sähköinen sovellusalusta on yksi niistä. Olemme hankkeen investointivaiheessa, missä tiimimme työskentelee erilaisten ideoiden ja konseptien selvittämiseksi pitkän aikavälin ratkaisuksi. Kerromme suunnitelmistamme aikanaan."

Royal Enfield on aina mielletty vanhan koulukunnan moottoripyörävalmistajaksi, ja se varmasti pysyy sellaisena niin kauan kuin lainsäädäntö sen sallii. Silti tämä liike tulee yllätyksenä, mutta markkinatrendin mukana kulkeminen voi olla myös askel oikeaan suunteen. Eihän yritys ole aikeissa keksiä kokonaan uutta voimanlähdetyyppiä, vaan valmistautuu vain väistämättömään tulevaisuuteen, pohtii Autocarindia.

Myös toinen vanhan koulukunnan edustaja, Harley-Davidson, on lupautunut tuomaan ensimmäisen sähkömoottoripyöränsä maailmalle vuoden 2019 mittaan. Sikäli on mielenkiintoista nähdä, että tavallaan vanhanaikaisimmat mp-merkit ovat ensimmäisinä isoista valmistajista siirtymässä myös sähköisten mallien tuotantoon. Merkeillä on kuitenkin eri syyt.

Siinä missä Royal Enfield on käsittämättömän kovassa kasvussa - se valmisti yli 800 000 keskikoon moottoripyörää viime vuonna, Harley-Davidsonin myynti ja markkina tuntuvat pienenevän vuosi vuodelta suurten ikäluokkien eläköityessä ja poistuessa moottoripyöräilyn kartalta.

H-D näkee sähkömoottoripyörävalmistuksen uusien asiakasryhmien hankkimismahdollisuutena, Royal Enfield puolestaan epäilemättä haluaa säilyttää kasvukäyrän samanlaisena jatkossakin. Samalla se varmaan pyrkii sähkömoottoripyörällä vahvistamaan asemaansa länsimaiden markkinoilla. Sillä saattaa olla myös melkoisesti potentiaalia siinä, sillä tuomalla myyntiin esimerkiksi edullisen sähkömoottoripyörän, jonka speksit ovat edes suurin piirtein modernit muutenkin, asiakkaita saattaisi riittää mukavasti myös Lännen kovilla markkinoilla.

Jos hanke on vasta investointivaiheessa, kuten Singh kertoi, voinemme olettaa, että RE:n sähkömoottoripyörän toteutumiseen menee vielä muutama vuosi, näemmekö konseptin esimerkiksi 2020?