Robert M. Pirsig toimi Montanan valtionyliopiston (MSU) englannin kielen professorina, ja on epäilemättä eräs yliopiston tunnetuimmista työntekijöistä kautta aikojen.

Zen ja Moottoripyörän kunnossapito julkaistiin vuonna 1974, ja kirjan tapahtumat saivat osittain alkunsa vuosina 1959 - 1961, kun Pirsig työskenteli yliopistossa.

Kirjeenvaihtokokoelma on yleisön nähtävillä MSU:n kirjaston erikoiskokoelmassa, ja se sisältää Pirsigin ja erään silloisen opiskelijan välisen kirjeenvaihdon, joka kesti yli vuoden. Lisäksi kokoelmaan kuuluu kaksi omistuskirjoituksella varustettua Zen-kirjan kopiota sekä monografeja, äänikasetteja ja CD-romeja.

Opiskelija, Anthony M. McWatt nimeltään aloitti kirjeenvaihdon Pirsigin kanssa vuonna 1993 lähetettyään tälle kopion omasta pro gradu -tutkielmastaan, johon oli ottanut paljon vaikutteita Pirsigin kirjasta. McWatt valmistui Sheffieldin yliopistosta 1990 ja väitteli tohtoriksi Liverpoolin yliopistossa 2005.

Pirsigin ja McWattin välinen kirjeenvaihto antaa sisäpiirin kuvan siihen filosofiaan, josta Pirsig kirjoitti Zenissä mukaan lukien sen, miten hän kehitti filosofiansa.

– Kirjeenvaihto eteni siten, että Tri McWatt kysyi jotain kirjasta, ja sitten miehet kävivät pitkähkön vuoropuhelun aiheesta, MSU:n kirjaston erikoiskokoelman kuraattori Heather Hultman kuvaa Billings Gazettelle. – Se antaa ainutlaatuisen näkymän Pirsigin luovaan prosessiin.

Pirsigin kirja on noteerattu monilla listoilla yhdeksi kaikkein vaikutusvaltaisimmista 1900-luvulla julkaistuista kirjoista, joten on oletettavaa, että kirjeenvaihto antaa paljon jokaiselle, joka on kiinnostunut kirjan edustaman filosofian sisällöstä ja kehityksestä.

Zen ja Moottoripyörän kunnossapito on kirjana yksinkertaisimmalla tasollaan kuvaus isän ja pojan moottoripyöräretkestä Yhdysvaltain luoteisosissa. Ajomatkaan kuuluvat pysähdykset Bozemanissa ja Cottonwoodin kanjonissa sekä vierailu Pirsigin ystävien, edesmenneen MSU:n taideprofessorin Bob DeWeesen ja hänen vaimonsa Gennien luona.

Toisilla tasoilla Zen on sekoitus filosofiaa, kirjallisuutta ja uskontoa, jota edelleen opetetaan luokkahuoneissa ympäri maailman. Kirjaa on myyty yli viisi miljoonaa kappaletta sen julkistamisen jälkeen.

Pirsigin ihailijoita tulee edelleen vuosittain kaikkialta maailmasta - yliopistossa heidät tunnetaan nimellä “Pirsig’s Pilgrims” eli "Pirsigin pyhiinvaeltajat" - MSU:hun katsomaan hänen vanhaa työhuonettaan sekä vierailemaan muissa paikoissa, jotka Pirsig mainitsee kirjassaan.

Uusi kirjeenvaihtokokoelma täydentää MSU:n kirjaston Pirsig-kokoelmaa, johon kuuluu myös Pirsigin ja Bob sekä Gennie DeWeesen välinen kirjeenvaihto. He olivat hyviä ystäviä Pirsigin kanssa ja heidät mainitaan usein kirjassa.

DeWeesen kokoelma näyttää ystävyyden, joka kehittyi Bozemanissa. McWattin kokoelma taas kertoo ystävyydestä, joka kehittyi vuosia sen jälkeen. Toisin sanoen ne näyttävät sen, miten Pirsig kehittyi, joten molemmat tarjoavat syvää näkökulmaa siihen, millainen persoonallisuus tämä oli.

Hyvä syy suunnitella toisenlainen moottoripyörämatka USA:han ja vierailla MSU:ssa?

Aiheesta aiemmin: "Zen ja Moottoripyörän kunnossapito" -teoksen kirjoittaja Robert M. Pirsig on kuollut