Autoilijoiden yhdistys nostaa oikeusjutun lopettaakseen yksityisten merkitsemättömien nopeustutkalla varustettujen autojen esiinmarssin.

Liikenneturvallisuuden ei pitäisi olla yksityisten yritysten asia, autoilijoita edustava yhdistys sanoo julkilausumassaan päivänä, joka yksityiset nopeustutka-autot aloittivat partioinnin Ranskan teillä.

Ensimmäiset automaattisilla nopeusvalvontatutkilla varustetut yksityiset autot aloittivat partiointinsa Evereuxin kaduilla Normandiassa tänään, perjantaina.

Vuoden 2017 helmikuussa paljastetun operaation tavoitteena on vapauttaa poliisin ja santarmien resursseja ja tuottaa samalla sakkotuloja 10 kertaa enemmän kuin aiemmin. Autoilijoitten edustaja totesi, että ylimääräiset sakot voivat olla arvoltaan jopa 2,2 miljardia euroa.

Ryhmä "40 miljoonaan autoilijaa" totesi, että liikenteen ja teiden turvallisuus on poliisivoimien asia, ei yksityisten yritysten. Se on myös nostanut oikeusjutun yksityistettyä nopeusvalvontaa vastaan.

– Keskustelu menee paljon sen taakse, olemmeko tutkia vastaan vai ei, autoilijoiden puhemies Pierre Chasseray totesi. – Yksityistäminen ei vain toimi.

Muut kommentoijat ovat väittäneet, että poliisien poistaminen kaduilta tarkoittaa sitä, että ajoneuvoja, joissa on väärennetyt rekisterikilvet ei pysäytetä, ja että myös muut väärinkäytökset lisääntyvät, kuten ajaminen ilman turvavyötä ja puhuminen matkapuhelimeen ajon aikana.

Viranomaiset ovat aiemmin todenneet, että nopeusvalvontalaitteet; kamera ja ohjelmistot ovat yksityisessä valvonnassa automatisoituja, eikä niiden käyttäjä voi vaikuttaa niitten toimintaa.

Yksityiset tunnuksettomat ajoneuvot ovat tien päällä vähintään kuusi tuntia päivittäin, verrattuna keskivertoon 1 tuntiin ja 15 minuuttiin, johon poliisiajoneuvot pystyvät.