- Kauden alussa moottoripyöräilijöiden on hyvä pitää maltti mielessä ja noudattaa erityistä tarkkaavaisuutta. Teillä on talven jäljiltä hiekkaa, joka erityisesti kaarteissa ja risteyksissä on yksi syy kaatumisten taustalla. Kaatumistilanteessa asianmukaiset varusteet, kuten ajoasu, -käsineet ja -saappaat suojaavat, kertoo LähiTapiolan liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen.

Moottoripyöräkauden alku näkyy tilastoissa onnettomuuksien kasvuna huhtikuusta alkaen. Liikennevakuutuskeskuksen tilastojen mukaan liikennevakuutuksesta maksettavista korvauksista moottoripyöräonnettomuuksissa jopa noin 90 prosenttia maksetaan henkilövahingoista. Autoilijoiden onnettomuuksissa vastaava luku on noin 40–50 prosenttia. Liikenneturvan tilastojen mukaan onnettomuuksia sattuu paljon nuorille: 43 prosenttia kaikista moottoripyörällä loukkaantuneista oli 15–24 -vuotiaita.

Moottoripyörien määrä on Suomessa moninkertaistunut 1990-luvulta. 100 000 moottoripyörän raja meni rikki vuonna 2001. Nyt Suomessa on noin 268 000 rekisteröityä moottoripyörää. Pitkän ajan kasvu on ollut voimakasta, mutta viime vuosina myynti on ollut alamaissa, vain noin 3000 vuosittain uutena myydyn moottoripyörän tasolla.

Vuoden 2017 uudistuneen liikennevakuutuslain tärkein muutos moottoripyöräilijöiden kannalta oli liikennevakuutuksen bonusmallin uudistaminen. Nyt bonusprosentti muodostetaan uuteen vakuutukseen asiakkaan kaikkien moottoripyörien vakuutus- ja vahinkohistorioiden perusteella. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että vakuutusyhtiöistä voi saada vahingottomalla ajolla saman liikennevakuutuksen bonuksen kaikkiin vakuutettuihin moottoripyöriin.