Moottoripyörien ja polkupyörien paikalleen lukitukseen käytetyt lukot ovat olleet varsin yksinkertaisia: vaijerilla varustettu munalukko ja sen eri kehittyneemmät muunnelmat tai jarrulevylukot hälyttimellä sekä tietysti "murtamattomilla" tangoilla varustetut lukitukset. 

Nyt elektroniikka tekee tuloaan lukkoihin. Skylock on mekaanisesti yhtä vahva polkupyöränlukko kuin mikä tahansa muu - tai näin yritys ainakin väittää. Lukko on lujuudeltaan sotilasstandardien mukainen. Tuotantoa ollaan vasta aloittamassa, ja se on ennakkotilattavissa.

Lukitus älypuhelimella

Mielenkiintoiseksi sen kuitenkin tekee käytetty elektroniikka. Lukkoa ohjataan matkapuhelimella: se voidaan avata ja lukita puhelimen avulla yhdellä näppäinpainalluksella. Mikäli puhelimesi akku hiipuu, lukon pystyy avaamaan kosketusnäppäinten avulla.

Voit myös asettaa lukon avautumaan, kun olet puheliminesi riittävän lähellä pyörää ja lukittumaan kun poistut liian kauas. Älypuhelinsovellus myös kertoo sinulle lukon varaustilan.

Löydä pyöräsi

Koska matkapuhelimesi aktivoi lukon, se myös tietää tismalleen, missä polkupyöräsi sijaitsee. Tällöin on mahdollista löytää se isolta ja vilkkaaltakin parkkipaikalta.

Lukkoa ohjataan älypuhelimella, josta näkee mm. pyörän sijainnin sekä lukon varaustilan.

Lukko latautuu auringonvalon avulla, sillä siinä on aurinkokenno. Tunti auringonvaloa pitäisi riittää lataamaan lukon viikon lukituskäyttöä varten. Mikäli valoa ei ole, lukon voi ladata myös USB-väylän kautta.

Kiihtyvyysanturi hälyttää voroista

Mielenkiintoinen ominaisuus on myös se, että koska lukossa on kiihtyvyyden muutokset tunnistava siru, se pystyy hälyyttämään puhelimesi avulla sinut, mikäli joku yrittää liikuttaa tai varastaa pyörääsi. Käyttöalue on valitettavasti rajoitettu, koska lukko toimii vain w-lanin ja Bluetoothin varassa.

Kiihtyvyysanturissa on toinenkin hyvä ominaisuus: koska se tunnistaa myös mahdollisen kaatumisen tai törmäämisen, sovellus osaa kysyä tilanteen jälkeen, oletko kunnossa. Jollet vastaa tietyn ajan kuluessa, se hälyyttää etukäteen lisäämäsi henkilöt tilanteesta.

Skylock hakee vielä noin 50 000 euron yhteisörahoitusta kyetäkseen aloittamaan tuotannon. Ennakkotilauksen hinta on 159 dollaria. Kun rahoitus on saatu kerättyä, hinta nousee 249 taalaan.

Allaolevasta videosta selvinnevät parhaiten lukon käyttö ja ominaisuudet. Kuten sanottua, aika pian nämä elektroniikkaa hyödyntävät ominaisuudet varmasti tulevat myös moottoripyörien lukkoihin. Jollei Skylockin, niin sitten jonkin muun valmistajan toimesta.