"Ole tietoinen moottoripyöräilijöistä" -kuukausi on hieman kömpelö käännös AMA:n "Motorcycle Awareness Month:ista", mutta toivottavasti asia tulee siitä selväksi.

AMA:n, American Motorcyclist Associationin tavoitteena on, että autoilijat kiinnittäisivät erityistä huomiota moottoripyöriin toukokuun mittaan, koska se sielläkin merkitsee sitä, että suurimmassa osassa maata motoristit palaavat teille ja kaduille, AMA:n tiedotteessa kerrotaan.

Autoilijoita pyydetään tarkistamaan peilinsä ja ajoneuvon sokeat pisteet ennen kaistanvaihtoa ja pitämään riittävän turvaetäisyyden moottoripyöriin niiden takana ajaessa sekä olemaan erityisen varovaisia kääntyessää vasemmalle.

– Toukokuun miellyttävät lämpötilat tarkoittavat sitä, että teille tulee paljon enemmän motoristeja erityisesti niissä osissa maata, missä talvi on vasta loppumassa, AMA:n puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Rob Dingman sanoo. – Tämä tarjoaa meille erinomaisen mahdollisuuden kouluttaa ei-moottoripyöräilevää yleisöä niistä turva-asioista, jotka vaikuttavat motoristeihin joka kerran, kun ajamme autollamme.

AMA pyrkii saamaan lainsäädäntöä tiukemmaksi kautta maan suhteessa kuljettajan tarkkaamattomaan ajamiseen (distracted driving). Nämä tiukennukset koskisivat nuorempien henkilökohtaisten elektronisten laitteiden, kuten älypuhelinten käytön kieltojen lisäksi täyskieltoa niiden käyttöön kaikenikäisiltä kuljettajilta.

AMA kannattaa lainsäädäntöä, joka sisältää mahdollisuuden kovempaan rangaistukseen, mikäli oikeudessa todetaan, että tarkkaamaton ajaminen on onnettomuuden syynä.

AMA on järjestänyt toukokuisin "Ole tietoinen moottoripyöräilijöistä" -tiedotusta jo 1980-luvun alkupuolelta, ja sen ovat ottaneet omakseen myös monien osavaltioiden viranomaiset ja moottoripyöräilijöiden oikeuksia puolustavat organisaatiot sekä AMA:n tunnustamat mp-klubit.

AMA on perustettu 1924 ja se on voittoa tuottamaton yhdistys, jonka missiona on edistää moottoripyöräilyä elämäntapana sekä suojella moottoripyöräilyn tulevaisuutta.

Meillä Suomessakin voitaisiin mennä vastaavaan järjestelmään, jossa promottaisiin koko toukokuuta moottoripyörätietoisuuden kuukautena. Suomessa tehtävä taitaisi osua Suomen Motoristit ry:n piikkiin, joka jo toimiikin asian eteen, mutta toisiko Mp-tietoisuuden kuukausi pidemmän jakson, jolloin viesti tavoittaisi paremmin muut tielläliikkujat ja saisi enemmän paikallista ja valtakunnallista pöhinää aikaan?

Toimitukselta: pahoittelemme tilapäistä kuvien näkymättömyyttä tänään tehdyissä jutuissa. Syynä on ohjelmistopäivityksestä johtuva ongelma, jota ollaan korjaamassa.