Saudi-Arabian kuningaskunta on käymässä läpi melkoisia kulttuurisia muutoksia kiitos Mohammed bin Salmanin, maan nuoren varsin edistymielisen kruununprinssin. Viime syyskuussa kuninkaallinen säädös määräsi, että naisilta poistetaan kielto ajaa moottoriajoneuvoilla. Kruununprinssi sekä hänen isänsä - joka allekirjoitti säädöksen - varmasti näkivät edeltä joitakin asioita, mitä päätöksestä seuraa, joten laki tulee voimaan 24.6.2018, jolloin viranomaisille ja lainlaatijoille jäi tarpeeksi aikaa toteuttaa asia.

Saudi-Arabia on perinteisesti ollut vaikea maa kaikille, jotka vaativat miehille ja naisille yhtäläisiä oikeuksia. Prinssi on johtanut kampanjaa, jolla on yrittänyt päästä eroon uskonnollisesta ekstremismistä ja tuoda maan 21:lle vuosisadalle. Kuningaskunta edellyttää, että naiset elävät eräänlaisessa valvotussa järjestelmässä, missä aikuiset naiset eivät voi matkustaa, mennä naimisiin, käyttää valtion tarjoamia palveluja tai etsiä töitä, perustaa yritystä jne. saamatta ensin lupaa isältään, veljeltään tai muulta miespuoliselta perheenjäseneltä. Nämä rajoitukset ovat helpottuneet viime vuosina, mutta joitakin palveluja ja instituutioita tämä edelleen koskee.

Ajo-oikeuden saaminen suunnaton voitto

Se, että naiset ovat saaneet oikeuden ajaa autolla ja moottoripyörällä on suuri voitto. Vaikuttaa lisäksi siltä, että kiellon poistamiseen vaikutti ainakin osaksi se paine, mikä hallitukseen kohdistuu aktivistiryhmien taholta.

Kiinnostavaa kyllä, niitä naisia, jotka painostivat muutokseen, on suoraan kielletty julkisesti kommentoimasta asiaa. Vaikka ajokielto poistettiin ja maa etenee tasa-arvoisempaan suuntaan, valtaa pitävät eivät halua antaa vaikutelmaa, että aktivistien painostuksella voitaisiin saada myönteisiä tuloksia aikaan.

Osa kansalaisista ei välttämättä ole innostunut siitä, että naisille on myönnetty oikeus ajamiseen. Sosiaalisten ja kulttuuristen normien muutos ei ole tapahtunut yhtä nopeasti kuin lainsäädännön muutokset, Washington Post -lehti kertoo.

Naisten oikeus saada ajaa itse ja erityisesti moottoripyörällä tarkoittaa myös valtavaa vapautta, joka johtaa entistä suurempaan itsenäisyyteen ja itseluottamukseen. Tästä seuraa esimerkiksi uusia työtilaisuuksia naisille, jotka nyt pystyvät liikkumaan itsekseen. Samoin sekä autojen, kuorma-autojen, pakettiautojen, moottoripyörien että skoottereiden markkinat saavat ylimääräistä nostetta tämän myötä.

Ongelmat

Muutama asia on vielä ristinä matkassa, ja yksi niistä on ajokortin hankkimisen vaikeus, sillä maasta puuttuvat naisille suunnatut autokoulut. Lisäksi kortin suorittamiseen tarvittava opetus on kallista.

Hankalin asia voi olla se sosiaalinen vastustus, jonka naiset saattavat joutua kohtaamaan. Se, että jokin on laillisesti sallittua, ei vielä tarkoita sitä, että Saudi-miehet ovat sinut sen asian kanssa, että heidän tyttärensä, vaimonsa, sisarensa jne saavat ajokortin ja ajoneuvon. Eräässä mp-autokoulussa yli 60 naista ilmoittautui kursseille, ja osa heistä jopa maksoi maksun etukäteen, mutta vain kolme ilmestyi kurssille asti.

Ilmeisesti asian eteen on vielä paljon tekemistä. Saudien sosiaaliset ja yhteiskunnalliset normit eivät yksinkertaisesti kulje käsi kädessä moottoripyöräilyn vapauden kanssa.

Toimitukselta: pahoittelemme tilapäistä kuvien näkymättömyyttä tänään tehdyissä jutuissa. Syynä on ohjelmistopäivityksestä johtuva ongelma, jota ollaan korjaamassa.