Yhdysvaltain Korkeimman oikeuden päätöksen mukaan poliisiupseeri on saattanut rikkoa Perustuslakia kävellessään miehen yksityiselle pihatielle tarkastaakseen varastetuksi epäillyn moottoripyörän.

Tuomarit äänestivät 8-1 päätöksen puolesta ja vahvistivat täten henkilön kotia ympäröivän alueen koskemattomuuden todeten, että poliisien on yleisesti ottaen pysyttävä ulkopuolella ellei heillä ole kotietsintälupaa tai ellei heitä ole kutsuttu alueelle.

Koskemattomuus pätee siinäkin tapauksessa, että kyseessä on sellainen etsinnän kohde, kuten ajoneuvo, joka voidaan siirtää helposti.

Päätös on voitto Ryan Austin Collinsille, joka haki muutosta tuomioonsa varastetun tavaran vastaanottamisesta. Korkein oikeus jätti kuitenkin avoimeksi mahdollisuuden, että hänen syytteensä pysyisi voimassa muilla perusteilla.

Poliisi alkoi jo varhain vuonna 2013 etsiä Virginiassa Albemarlen piirikunnassa oranssimustaa moottoripyörää, jossa oli jatkettu runko. Kyseisellä pyörällä oli onnistuttu jo kahteen kertaan pakenemaan poliisia, toisella kertaa yli 225 km/h.

Eräs poliisi sai myöhemmin salaisessa peitetehtävässä toimineelta henkilöltä tiedon, että pyörä oli varastettu, ja että se oli pysäköity sen talon ajotielle, jossa Collins asui usein tyttöystävineen.

Poliisi meni taloon ja näki pyörän ajotiellä peitteen alla ja poisti peitteen tarkistaakseen rekisterinumeron ja ajoneuvon valmistusnumeron, jotka todistivat, että pyörä oli varastettu.

Collins myönsi ostaneensa pyörän. Iso oikeudenkäynti sitten muodostui siitä, toimiko poliisi oikein vai perustuslain vastaisesti. Aiheesta kertoi mm. Bloomberg.