Viime viikon perjantaista lähtien astuivat voimaan EU:n 25 % tuontitullit amerikkalaisille tuotteille. Tullit ovat vastatoimi Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin EU:n alueella tuotetuille alumiinille ja teräkselle kesäkuun alusta asettamille tulleille.

Harley-Davidson ei ole vielä vahvistanut hinnannousun suuruutta, mutta tullit vaikuttavat kaksinkertaisesti merkkiin: ensin siten, että USA:n teräkselle ja alumiinille asettamat tullit nostavat sen käyttämien raaka-aineiden hintoja sekä sitten lisäksi valmiiden tuotteiden tullina.

– Tottakai tällä on vaikutusta hintaan. Yritämme tehdä sen niin niukasti kuin mahdollista, mutta yksikään yritys ei voi kestää tätä nostamatta hintoja, merkin EU:n alueen pääkonttorin edustaja kertoi Reutersille.

Juuri nyt Harleyn ei vielä tarvitse puuttua tuotteidensa hinnoitteluun, sillä se ehti kolmen kuukauden tulliuhkauskierrosten aikana valmistautua tilanteeseen ja laivata tuotteitaan Eurooppaan niin nopeasti kuin vain tuotanto antoi myöten.

Tullikiistan uhka myös kiihdytti jossain määrin merkin pyörien myyntiä Euroopassa, kun ostajat päättivät tarttua tilaisuuteen ennen hinnannousua.

Kun Harleyn myynti kotimaassaan USA:ssa on laskussa, se on pyrkinyt nostamaan viennin osuutta yli 50 % nykyisestä noin 43 prosentista. Euroopan, Lähi-Idän ja Afrikan (EMEA-alue) muodostamalle alueelle viedään tällä hetkellä hieman yli 21 % sen vuotuisesta myynnistä.

Aiheesta aiemmin: EU:n vastatullit astuivat voimaan: koettelevat Harley-Davidsonin ja Indianin myyntiä Euroopassa