Tarkkaan ottaen presidentti Trumpin twiitti kuuluu käännettynä suurin piirtein seuraavasti: "Nyt, kun Harley-Davidson on siirtämässä osaa toiminnoistaan U.S.:n ulkopuolelle, hallintoni tekee töitä muiden Yhdysvaltaan muuttohalukkaiden moottoripyöräalan valmistajien kanssa. Yhdysvaltalaiset Harleyn asiakkaat eivät ole tyytyväisiä sen liikkuun - myynti on laskenut vuonna 2017 7 %. Yhdysvallat on se, missä Toimintaa on!"

Harley-Davidson ilmoitti viime viikolla siirtävänsä Eurooppaan myytävien moottoripyöriensä valmistuksen USA:n ulkopuolelle kiertääkseen Trumpin hallinnon teräkselle ja alumiinille asettamien tullien aiheuttamat eurooppalaiset vastatullit. EU määräsi mm. amerikkalaisvalmisteisille 500- tai sitä suurempikuutioisille moottoripyörille peräti 25 % tullin vastatoimena Trumpin hallinnon toimille.

H-D totesi, että tämä aiheuttaa noin 2200 dollarin hinnannousun heidän Eurooppaan myytäville pyörilleen, joten se pyrkii mahdollisimman nopeasti siirtämään Eurooppaan myytävien pyörien tuotannon muualle. Eurooppa on H-D:n toiseksi suurin markkina Yhdysvaltain jälkeen, sinne myydään noin 16 % Harleyn vuosituotannosta.

Vienti tärkeää Harleylle

Lisäksi vienti on vuosi vuodelta ollut tärkeämmässä asemassa milwaukeelaisvalmistajalle, kun sen myynti on laskenut Yhdysvalloissa. Viennin kasvu ei ole kuitenkaan toistaiseksi pystynyt korvaamaan kotimarkkinoiden kaupankäynnin ontumista, joten yrityksellä on ongelmia ilman uusia tullimaksujakin. 

Valmiiden pyörien EU:n tuontitullin lisäksi pyörien hintaa nostavat Trumpin hallinnon alumiinille ja teräkselle määräämät tullit.

Viime keskiviikkona Trump kehotti twiitissään Harleytä pysymään "sataprosenttisesti Amerikassa, niiden ihmisten kanssa, jotka ovat teidän menestyksenne takana. Olen tehnyt niin paljon vuoksenne, ja sitten tämä. Muut yritykset ovat tulossa takaisin sinne, minne ne kuuluvat! Me emme unohda, eivätkä myöskään asiakkaanne tai teidän nyt hyvin onnelliset kilpailijanne!"

Eurooppaan ei tulossa H-D-valmistusta

Tullit eivät kuitenkaan siirrä yrityksen antaman tiedon mukaan Harley-Davidsonin tuotantoa Eurooppaan, vaan jo olemassa oleville tehtaille. Merkillä on tuotantolaitoksia ennestään Brasiliassa, Intiassa, Australiassa ja Thaimaassa. Yhdysvalloissa yritys on parhaillaan sulkemassa Kansas Cityssä Missourissa sijaitsevaa tehdastaan ja siirtämässä sen toimintaa Yorkiin, Pennsylvaniaan.

Koko kalenterivuoden 2017 aikana Harley-Davidsonin myynti laski 7,2 % edellisestä vuodesta. Samaan aikaan sen pyörien vähittäismyynti USA:ssa putosi 10,5 %.

CNBC:n Harleylle esittämään kysymykseen Yhdysvalloissa myytävien Harrikoiden alkuperästä yritys vastasi, että kaikki siellä myydyt H-D:t on valmistettu USA:ssa.

Vuonna 2014 markkinaosuudeltaan viisi suurinta moottoripyöräalan yritystä USA:ssa olivat Harley, Honda, Yamaha, Kawasaki ja Polaris. 

Alkuviikosta Polaris Industries, jonka tytäryhtiö Indian Motorcycles on, ilmoitti mahdollisesti siirtävänsä Euroopassa myytävien moottoripyöriensä valmistuksen Polariksen Puolassa sijaitseville tehtaille aivan samoista syistä kuin Harley.

Aiheesta aiemmin:

Presidentti Trump äreänä Harley-Davidsonille tämän päätöksestä siirtää pyöriensä valmistusta ulkomaille "nostaa valkoista lippua EU:lle"

Presidentti Tump jatkaa twiittisotaa Harley-Davidsonia vastaan - "heitä verotetaan kuin ei koskaan ennen"

Polaris siirtämässä Indianin tuotantoa Eurooppaan Trumpin tullisodan vuoksi Harleyn mallin mukaan

EU:n vastatullit astuivat voimaan: koettelevat Harley-Davidsonin ja Indianin myyntiä Euroopassa