Sisä-Suomen poliisilaitos muistuttaa rattijuopumuksesta seuraavia asioita:

"Pienikin määrä alkoholia veressä huonontaa ajokykyä ja lisää onnettomuusriskiä, erityisesti silloin, jos vireystaso on muutenkin alhainen. Rattijuopumus on rangaistavaa, kun veren alkoholipitoisuus on vähintään 0,5 promillea. Seurauksena on sakkoa tai vankeutta enintään 6 kuukautta. Törkeästä rattijuopumuksesta tuomitaan silloin, kun veren alkoholipitoisuus on vähintään 1,2 promillea. Törkeästä rattijuopumuksesta on seurauksena vähintään 60 päiväsakkoa ja enintään kaksi vuotta vankeutta.

Tuomio mutta myös mahdollinen loppuelämän syyllisyys ja taloudelliset seuraamukset

Törkeään rattijuopumukseen syyllistynyt, liikennevahingon aiheuttanut kuljettaja on itse taloudellisessa vastuussa itselleen ja autolle syntyneistä vahingoista, vakuutus ei vahinkoja korvaa. Rattijuopumustapauksessakin (veren alkoholipitoisuus vähintään 0,5%), on mahdollista, että vakuutus ei korvaa vahinkoja tai korvaa ne vain osittain. Taloudelliset seuraamukset voivat täten olla huomattavat. Lisäksi yksi kovimmista rangaistuksista voi olla elinikäinen syyllisyyden taakka toisen tai toisten terveyden tai hengen tuhoamisesta kolaritapauksessa.

Viina ja väsymys vaarallinen yhdistelmä

24 tunnin yhtämittainen valvominen vastaa noin promillen humalatilaa, 17 tunnin valvominen noin 0,5 promillen humalatilaa. Jatkuva univaje vaikuttaa samantapaisesti. Tämän vuoksi väsyneenä ja vaikka "vain hiukan maistaneena" ajaminen voi olla kohtalokas yhdistelmä.

Nuori - sano vaikka valkoinen valhe

Kesäjuhlat ja juhannus lisäävät riskiä päätyä päihtyneen kuljettajan kyytiin. Mene vain vesiselvän kuljettajan kyytiin, ja jos huomaat kuitenkin olevasi päihtyneen kuljettajan kyydissä, käytä hoksottimiasi ja hoida itsesi ulos autosta - sanomalla vaikka, että sinulla on huono olo tai vessahätä.Puutu tuolloin kuljettajan ajamiseeen vasta sen jälkeen, kun sinä ja kaverisi olette auton ulkopuolella.

Tämän viikon ajan poliisi valvoo myös Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa tehostetusti kuljettajien ajokuntoa. Puhalla sinä nolla."