Rallissa ajettavien erikoiskokeiden läheisyydessä on erityisiä liikenteenjärjestelyjä, kuten tilapäisiä nopeusrajoituksia, pysähtymiskieltoja ja liikenteenohjaajia koko rallin ajan. Nämä vaikuttavat yleiseen liikenteen sujuvuuteen.

Erikoiskokeita eri suunnilla Keski-Suomea

Torstaina ajetaan Vesalan testierikoiskoe klo 8 alkaen, mikä ruuhkauttanee 18-tietä Jyväskylästä Petäjäveden suuntaan. Jyväskylän keskustassa ajettava Harjun erikoiskoe ruuhkauttaa keskustaa laajasti torstai-iltapäivästä alkaen.

Perjantaina ajetaan Moksin, Urrian, Ässämäen, Äänekosken, Oittilan ja Harjun erikoiskokeet. Ruuhkia on odotettavissa ainakin 9-tiellä Jyväskylästä etelään ja 9-tieltä Luhangan suuntaan, 18-tielle Keuruulta Petäjävedelle, samoin tielle 627 Multialta Hirvaskankaalle sekä Jyväskylästä pohjoiseen 4-tielle ainakin Äänekoskelle saakka. Harjun erikoiskoe puolestaan ruuhkauttaa jälleen illalla Jyväskylän keskustaa.

Lauantaina ajetaan eteläisimmät erikoiskokeet Päijälä, Pihlajakoski, Kakaristo ja Tuohikotanen. Ne ruuhkauttavat 9-tien Jyväskylästä etelään Jämsään asti, tietä 24 Jämsästä Kuhmoisiin sekä Kuhmoisista Sappeen ja Längelmäen suuntaan johtavia teitä.

Sunnuntaina ajetaan Laukaan ja Ruuhimäen erikoiskokeet, jotka ruuhkauttavat 9-tien itään Lievestuoreen suuntaan, samoin kuin 13-tien Lievestuoreelta etelään päin. Lievestuoreen ja Laukaan väliset tiet ovat rallireitillä myös. Sunnuntaina iltapäivällä ralleihin liittyvä paluuliikenne ruuhkauttaa pääteitä Jyväskylästä poispäin.

Ralliopastusta mobiilisovelluksesta ja radiosta

Tarkemmat tiedot ajettavista reiteistä ja sulkuajoista löydät rallin kotisivuilta täältä  sekä rallien omasta mobiilisovelluksesta. Neste Rally Finland App 2018 on saatavilla App Storesta ja Googlen sovelluskaupasta.

Ralliradio on kuunneltavissa kilpailupäivinä taajuuksilla 99,3 MHz Jyväskylässä ja 97,0 MHz Pihtiputaalla sekä netissä osoitteessa yle.fi/jyvaskyla, jossa myös kerrotaan ruuhkista maanteillä ja annetaan reittiopastusta.

Reittivalinnoista

Jos rallit eivät ole määränpääsi, suosittelemme käyttämään muita kuin rallikansan käyttämiä teitä perille pääsemiseksi. Rallikansalle suosittelemme matkaan mukaan kärsivällisyyttä, kevyttä kaasujalkaa ja erityistä varovaisuutta.

Pysäköinti on sallittu ainoastaan merkityillä paikoilla. Väärin pysäköity auto saattaa vaarantaa ihmishenkiä, jos se estää pelastusajoneuvon kulkemisen. Väärään paikkaan jätetty ajoneuvo voidaan myös viranomaisten päätöksellä hinauttaa turvallisempaan paikkaan - ajoneuvon kuljettajan laskuun.

Liikenneturvallisuus

Peräänajoriski voi kasvaa yllättäviin paikkoihin pysähtyneiden autojonojen johdosta. Jonossa ohittaminen luo turhia vaaratilanteita ilman ajallista hyötyä. Muu liikenne huomioonottamalla saadaan liikenne sujumaan joustavammin ja turvallisemmin.

Poliisi valvoo liikennettä tehostetusti rallireittien varrella koko tapahtuman ajan. Yleensä se tarkoittaa myös nopeusvalvontaa.

Yleinen turvallisuus yleisötilaisuudessa

Poliisi valvoo järjestystä ja turvallisuutta rallien aikana myös Jyväskylän keskustassa. Yleisötilaisuuksien riittävistä ja tarkoituksenmukaisista turvajärjestelyistä vastaa tilaisuuden järjestäjä, jonka kanssa poliisi on sopinut varautumisesta yleiseen turvallisuustilanteeseen.