Alastarolla paukuteltiin ennätysaikoja

Alastaron moottoriradalla ajettiin Road Racingin tämän kauden toiseksi viimeinen SM-viikonloppu. Eilen vaihteleva sää aiheutti omat harminsa, mutta tänään kisat saatiin ajettua ongelmitta.

Turun Moottorikerhon Eeki Kuparinen oli eilen sateen vuoksi kesken jääneessä Superbiken kisalähdössä kovassa vedossa. Kuparinen otti uuden rataennätyksen nimiinsä ja johti lähtöä keskeytykseen asti. Alkuperäinen kilpailu keskeytettiin punaisella lipulla sateen takia. Uusintakilpailuun lähdettiin keskeytystä edeltäneen kokonaisen kierroksen tilanteen mukaisesta ruudukosta. Kilpailun lopullinen tulos on uusintakilpailun maaliintulojärjestys, siinä voittoon ajoi Kuparinen.

Sama tahti jatkui tänään ja kolmannen polven kilpa-ajaja pyyhkäisi Superbike-luokassa ruutulipulle ensimmäisenä. Kierrosaikaankin tuli vielä pieni parannus, ja muidenkin kuskien osalta nähtiin huikean kovaa ajovauhtia. Toiseksi kiirehtinyt Hannes Soomer jäi noin neljän sekunnin päähän. Tänään myös järjestävää kerhoa edustava Niko Mäkinen onnistui odotusten mukaisesti. Kuparisen tapaan Espanjan mestaruussarjaan keskittyvä Mäkinen ajoi itsensä kisan kolmannelle sijalle.

Superstock 600 -luokassa voiton vei eilisen tapaan kokenut Pauli Pekkanen. Kuten eilen, myös tänään Pekkanen sai kovan vastuksen nuorelta Peetu Paavilaiselta. Vielä toistaiseksi B-luokituksen omaava Paavilainen teki komean debyytin 600-luokkaan ja vaikka nuorukaisen vauhtireservit tiedetään, olivat viikonlopun kaksi kakkossijaa positiivinen yllätys.

Superstockeissa tänäänkin palkintopallin kolmannelle korokkeelle nousi pitkästä aikaa SM-kisaan mukaan lähtenyt Sami Penna. Hänkin sai hyvän vastuksen nousevalta tulevaisuuden kuljettajalta, kun Patrik Pulkkinen näytti parasta vauhtiaan ajamalla neljänneksi.

Kuten eilisen perusteella osattiin arvata, tarjoili tämä päivä Alastaron radalla paitsi kansainvälisen tason vauhtia, myös kovia kaksinkamppailuja eri kuskien välillä kärkiryhmien perässäkin.

Kansainvälisen vauhdin kovuus nähtiin myös sivuvaunujen molemmissa lähdöissä. Maailmanmestari Pekka Päivärinta purkkiorjansa Jussi Vehviläisen kanssa voitti molemmat kisalähdöt ja kaksikko teki vielä luokan uuden rataennätyksenkin.

Aiheesta lisää sivuillamme:

Sunnuntain kisapäivä: Road Racing: Ennätysaikoja Alastarolla

Lauantain kisapäivä: Road racing: Sade keskeytti Superbike-lähdön

Nikander Enduro-sprint yleiskilpailun voittoon

Roni Nikander ajoi odotetusti yleiskilpailun voittoon Hollolassa. Kuva: Jani Hovi / Xracing.

Roni Nikander ajoi odotetusti yleiskilpailun voittoon Hollolassa. Kuva: Jani Hovi / Xracing.

Enduro-Sprintin Suomen Cupin osakilpailu ajettiin lauantaina Hälvälän lentokenttäalueella Hollolassa. Yleiskilpailun voittoon ajoi moninkertainen enduron Suomen mestari ja Päijänteen Ympäriajon voittaja Roni Nikander.

Yhteensä 135 kuljettajaa oli ilmoittautunut kilpailuun, jossa Suomen Cupin pisteistä kilpailtiin V40-, V50- ja naisten luokissa. V40-luokan voittoon ajoi Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan Tero Koskinen. Toiseksi tuli Koskisen seuratoveri Mika Karma ja kolmanneksi sijoittui niin ikään Kahvakoplaa edustava Mika Paavola.

V50-luokassa voittoa pääsi juhlimaan Jyvässeudun Enduroseuran Timo Soanjärvi. Turun Moottorikerhon Niko Pahlberg vei toisen sijan ja kolmanneksi ajoi Etelä-Pohjanmaan Maastomotokerhon Jouni Rasku.

Naisten luokassa voiton vei odotetusti Vantaan Moottorikerhoa edustava lajin hallitseva kuningatar Sanna Kärkkäinen. Toiseksi sijoittui Mäntsälän Moottorikerhon Marita Nyqvist ja kolmanneksi taisteli Jämsän Seudun Moottorikerhon Jennifer Siekkinen.

Yleiskilpailun voittoon ajoi Päijänteen Ympäriajonkin voittanut Roni Nikander. Toiseksi sijoittui Tero Koskinen ja kolmanneksi V40-luokan toiseksi sijoittunut Mika Karma.

Timo Lahti ajoi speedwayn henkilökohtaiseen Suomenmestaruuteen

Timo Lahti nappasi Haapajärvellä henkilökohtaisen suomenmestaruuden nimiinsä. Kuva: Matias Hirsimäki

Timo Lahti nappasi Haapajärvellä henkilökohtaisen suomenmestaruuden nimiinsä. Kuva: Matias Hirsimäki

Speedwayn henkilökohtainen SM-finaali ajettiin sunnuntaina Haapajärvellä. Tänä viikonloppuna ajettiin kaikissa Euroopan isoimmissa lajin maissa henkilökohtaiset mestaruusfinaalit. Suomenmestaruuteen Kauniskankaan Speedwayradalla ajoi Timo Lahti.

Ruotsin sarjassakin ajava Lahti eteni suoraan finaaleihin ja nappasi suomenmestaruuden sunnuntain osakilpailusta kotiinviemisikseen. Toiseksi tuloksissa sijoittui niin ikään suoraan finaaleihin ajanut Tero Aarnio. Kolmanneksi speedwayn SM-finaaleista selviytyi Antti Vuolas.

Tulokset, Speedwayn henkilökohtainen SM, Haapajärvi

 • 1 Timo Lahti SE 15+3
 • 2 Tero Aarnio VRT 14+2
 • 3 Antti Vuolas HjMk 12+2+1
 • 4 Niilo Vuolas HjMk 10+3+0
 • 5 Timi Salonen HyMK 10+1
 • 6 Teemu Lahti KMMK 10+d
 • 7 Niklas Säyriö VRT 9
 • 8 Niko Siltaniemi HjMk 9
 • 9 Toni Hyyryläinen HyMK 7
 • 10 Jarkko Kunnaskari FMS 6
 • 11 Arttu Pentinmäki SeMK 5
 • 12 Pessi Sillanpää SeMK 4
 • 13 Jere Lehtonen PMK 4

Kansainväliset

Oliveiralle voitto Brnossa - suomalaistiimi Moto2-luokan kärkeen

Miguel Oliveira kirjoitti Ajo Motorspor -tiimille historiaa Brnossa. Kuva: Red Bull KTM Ajo Motorsport

Miguel Oliveira kirjoitti Ajo Motorspor -tiimille historiaa Brnossa. Kuva: Red Bull KTM Ajo Motorsport

Red Bull KTM Ajo -tiimi otti voiton viimeisellä kierroksella Brnossa. Tiimi johtaa voiton myötä Moto2-luokan MM-taistoa. Brad Binder saavutti tiukan taistelun päätteeksi kuudennen sijan.

Red Bull KTM Ajo -tiimin Miguel Oliveira teki historiaa Brnossa voittamalla toista kertaa tällä kaudella ja nostamalla itsensä MM-sarjan kärkipaikalle. Oliveiran tiimitoveri Binder oli tiimin menestyksekkään kilpailun päätteeksi kuudes.

Oliveiran kilpailu ei ollut voitosta huolimatta helppo. Portugalilainen starttasi matkaan neljäntenä, ja oli alkukierroksella mukana yhdeksän ajajan ryhmässä. Seitsemännellä kierroksella Oliveira otti hetkellisesti johtopaikan, mutta vetäytyi ennen uutta hyökkäystään kolme kierrosta ennen maalia. Voitto päätettiin vasta viimeisellä kierroksella, kun Oliveira onnistui pitämään Luca Marinin takanaan ruutulipulle saakka.

Brad Binderin lähtö oli myös hyvä; mies voitti kaksi sijaaa ja oli viides ensimmäisen kierroksen päätteeksi. Binder yritti tavoitella kärkiryhmää, mutta oli lopulta maalissa kuudes.

Red Bull KTM Ajo -tiimin tiimipäällikkö Aki Ajo oli herkissä tunnelmissa osakilpailun jälkeen. Oliveiran voiton myötä tiimi siirtyi MM-tilaston kärkeen.

– Tämä on hieno tunne meille kaikille. Lähdimme kesätauolle Brad Binderin voitolla Sachsenringillä, ja aloitimme kauden toisen puoliskon Miguel Oliveiran voitolla täällä Brnossa. Koko tiimi on todella iloinen. Miguel ajoi loistavan kilpailun tänään; sanoisin, että loppukilpailu oli “Miguel Oliveira Show”. Kunnioitan Miguelia paljon, hän ei ikinä luovuta ja suoriutui erinomaisesti, kiitteli Ajo.

– Brad ei ollut niin tyytyväinen tämän päivän kilpailuun. Tämä rata ei kuitenkaan ollut helpoin hänelle, ja mielestäni päivä oli hyvä myös hänelle. Molempien ajajien ja koko tiimin pitäisi olla erittäin tyytyväisiä tänään tehtyyn työhön.

Oliveira nousi voittonsa myötä kahden pisteen johtoasemaan MM-sarjassa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Red Bull KTM Ajo -tiimin Moto2-kuljettaja on pystynyt samaan. Binder on pistetilastossa viidentenä.

Moto3-luokassa ajava Red Bull KTM Ajo -tiimin Darryn Binder oli luokkansa kilpailussa 23:s. Seuraava MotoGP-osakilpailu ajetaan jo tulevana viikonloppuna 10.-12. elokuuta Itävallassa.

Tulokset (kilpailu)

 • 1. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Ajo) 39:22.324
 • 2. Luca Marini (Kalex) +0.070
 • 3. Francesco Bagnaia (Kalex) +0.525
 • 4. Lorenzo Baldassarri (Kalex) +0.745
 • 5. Xavi Vierge (Kalex) +3.362
 • 6. Brad Binder (Red Bull KTM Ajo) +3.643
 

Moto2 MM-pistetilanne

 • 1. Miguel Oliveira (Red Bull KTM Ajo) 166
 • 2. Francesco Bagnaia (Kalex) 164
 • 3. Alex Marquez (Kalex) 113
 • 4. Lorenzo Baldassarri (Kalex) 106
 • 5. Brad Binder (Red Bull KTM Ajo) 101
 

Niki Tuuli palasi taisteluun Brnossa

Niki Tuuli palasi takaisin radalle hienosti. Kuva: Petronas Sprinta Racing

Niki Tuuli palasi takaisin radalle hienosti. Kuva: Petronas Sprinta Racing

Petronas Sprinta Racingin ajaja Niki Tuuli palasi tyylikkäästi radalle Tsekkien Moto2-osakilpailussa sunnuntaina. Tuuli ylitti Brnossa ajetun kilpailun päätteeksi maaliviivan 21. sijalla.

Tuuli jatkoi aamun lämmittelyjen hyviä otteita myös kilpailussa. Mies ampaisi ensimmäisellä kierroksella sijalta 28 sijalle 22. Tuulin kehitys kilpailun aikana oli erinomaista, ja mies ajoi lopulta maaliin pienimmällä tähänastisella erolla kärkeen.

Tuuli palasi takaisin kilparadoille loukattuaan sormensa Hollannin MM-osakilpailussa. Mies joutui loukkaantumisen vuoksi jättämään edellisen Saksan osakilpailun väliin. Tiimipäällikkö Johan Stigefelt oli erittäin tyytyväinen suomalaisen otteisiin ensimmäisenä kilpailuviikonloppuna loukkaantumisen jälkeen.

– Niki teki todella hyvää työtä tänä viikonloppuna palatessaan takaisin radalle loukkaantumisensa jälkeen. Hän ei ole kilpaillut yli kuuteen viikkoon, joten nyt tavoitteena oli vain keskittyä kehittymiseen ja saada kokemusta. Hän teki tämän erittäin hyvin ja itse asiassa tuli maaliin tämän vuoden pienimmällä erollaan kärkeen. Mitä enemmän Niki on pyörän selässä, sitä enemmän hän oppii ja kehittyy. Uskon, että hän on todella pian jo pisteillä, kehui Stigefelt.

Myös Tuuli itse oli tyytyväinen viikonlopun tuloksiin.

– Olen todella iloinen, että pääsin kilpailun maaliin asti. Lämmittelyt sujuivat todella hyvin, ja kilpailussa sain hyvän lähdön ja pystyin ohittelemaan. Edessäni oli todella hyvä ryhmä mutta tein tyhmän virheen, mikä maksoi pari sekuntia. Yritin liikaa saada heitä taas kiinni ja se sotki rytmini. Minun pitää oppia ajamaan paljon tasaisemmin ja pysyä rauhallisena. Olen tyytyväinen siihen, että ajoin maaliin tähänastisen Moto2-urani pienimmällä erolla kärkeen. On hyvä päättää viikonloppu ilman ulosajoja ja tasaisesti parantaa aikoja, totesi Tuuli.

– En ole niinkään tyytyväinen 21. sijaan; sijoitus ei ole niin hyvä, vaikka ero kärkeen oli pienempi. Nyt jatkamme töitä ja ensi viikolla tulos on varmasti parempi.

MotoGP-sarja jatkuu jo viikon päästä Itävallassa Red Bull Ringin radalla 10.-12. elokuuta.