Palkinto myönnettiin Roadscannersin ja Liikenneviraston yhteiselle Pehko 2015-2025 -projektille. Pehko-projektin (Päällysteiden ennakoivan hoidon ja kunnostuksen ohjelmointi) lähtökohtana on kasvattaa päällysteiden käyttöikää uusilla päällystettyjen teiden ylläpidon ja hoidon käytännöillä, joissa päätöksenteko perustuu pääosin Roadscannersin teknologiaan.

Sen kehittämällä menetelmällä pystytään paikantamaan teiden heikot kohdat, määrittämään ongelmien syyt ja korjaamaan ne ennen vakavien vahinkojen syntymistä. Ennakoivalla teiden huollolla on merkittävä vaikutus ylläpidon kustannustehokkuuteen. Suomessa käytetään vuosittain 130-150 milj. euroa noin 50 000 kilometriä sisältävän päällystetyn tieverkoston ylläpitoon.

Väyläverkoston korjausvelan arvioidaan olevan yli miljardi euroa, joten tarvetta todellisille säästöille ja hyvälle tienpidolle on.

Tavoitteena kustannusten puolitus

Kolme vuotta käynnissä olleen projektin tuloksena Lapin ja Keski-Suomen testialueilla päällysteiden vuosikustannukset ovat pudonneet 10-36%. Lopullisena tavoitteena on vuosikustannusten lasku 50% vuoteen 2025 mennessä. Tutkimusta on laajennettu vuonna 2018 Hyvinkään alueelle Uusimaalle.

– Pehko-hankkeen tulokset osoittavat, että uusien teknologien ja digitalisaation avulla voimme uudistaa tienpidon prosessejamme niin, että tiestön korjausvelan kasvu saadaan pysäytettyä, iloitsee Roadscannersin toimitusjohtaja Timo Saarenketo. – Alan korkein mahdollinen tunnustus on myös valtava kunnia ei vain Roadscannersille, vaan kaikille projektin yhteistyökumppaneille Liikennevirastolle ja Lapin, Keski-Suomen sekä Uudenmaan ELY-keskuksille.

Palkinto myönnetään innovatiivisille tiehankkeille ja henkilöille, jotka ovat maailmanlaajuisen sosiaalisen ja taloudellisen kehityksen kärjessä. Roadscanners sain palkinnon ”Tieomaisuuden hallinta ja kunnossapito” kategoriassa. Pohjoismaista palkinto on myönnetty aiemmin muissa kategorioissa kerran Ruotsiin ja kerran Norjaan.

Liikenneviraston pääjohtaja Kari Wihlman on erittäin tyytyväinen Roadscannersin ja Liikenneviraston yhteisen hankkeen saamasta palkinnosta:

– Tutkimus ja kehitys ovat meille tärkeä keino luoda uusia työkaluja parempaan väyläomaisuuden hallintaan. Etenkin digitalisaation hyödyntäminen on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää. On hienoa, että työ on huomattu myös kansainvälisesti.