FP ‘Gentleman’ Dickson oli menestynyt kilpamoottoripyöräilijä 1920-luvun Britanniassa, jolla oli menestystä useimmissa ralleissa ja kisoissa. Pyörä myydään maaliskuun toisena päivänä H&H Classicsin huutokaupassa Kansallisessa Moottoripyörämuseossa. Varovainen hinta-arvio liikkuu 177 000 - 220 000 euron välillä. Pyörä on täydellinen ja sen moottorin ja rungon numerot kuten pitääkin.

Gentleman Dickson oli Brough Superiorin perustajan George Broughin paras ystävä ja he osallistuivat moneen kisaan yhdessä Broughin tehdastiiminä. Siihen aikaan tärkein kisa oli International Six Days Trial (ISDT), joka järjestettiin Skotlannissa ja monissa muissa Euroopan maissa. Pari voitti kultaa sekä Skotlannissa että Itävallassa.

Vuonna 1930 FP Dickson ajoit tällä nimenomaisella pyörällä ISDT-kisaa Sveitsissä yhdessä Georgen Broughin ja Eddy Meyerin kanssa Broughin tiiminä. Ensimmäisenä päivänä Dickson kolaroi pahasti: hänen jalkansa murtui ja hänet vietiin sairaalaan Geneveen. Hänen tiimikaverinsa päättivät lopettaa kilpailun osaltaan ja seurata häntä sairaalaan. Matkalla väärällä puolella tietä ajanut auto töytäisi Broughia päähän. Seurauksena se, että myös häneltä murtui jalka, ja myöhemmin hän syytti kuljettajaa vakavasta vammojen tuottamisesta.

FP Dickson toipui sairaalassa, mutta valitettavasti kuoli helmikuun puolivälissä 1931 vain 42-vuotiaana keuhkokuumeeseen, joka johtui epäonnistuneesta jalan amputaatiosta. Hänet haudattiin Geneveen ja Brough osallistui hautajaisiin.

George ei koskaan täysin toipunut onnettomuudesta, ja joutui käyttämään kävelykeppiä loppuelämänsä.

Nyt myynnissä oleva Brough Superior SS100 JAPin moottorilla on täydellinen, osittain restautoitu ja osittain koottu huutokauppaa varten. Brough Klubin tekninen asiamies Dave Clark on tarkastanut pyörän ja vahvistaa, että kaikki osat ovat tallella. Klubin rekisteriviranomainen on toimittanut dokumentaation, joka todistaa pyörän aitouden. Pyörä on kuulunut ensin George Broughille itselleen ennen kuin päätyi FP Dicksonin omistukseen.

– Tämä on huippuluokan  Brough Superior SS100 JAP, jota on ajanut yksi aikansa taitavimmista kuljettajista. Onnettomuuden jälkeen pyörä palautettiin tehtaalle korjattavaksi, ja pyörä on täydellinen sarjanumeroja myöten, kertoo aikanaan Englannin mp-kisatiimin johtajana toiminut George Beale.

Lisätietoja pyörästä ja maaliskuun 2019 huutokaupasta H&H:n sivustolta täältä

FP 'Gentleman' Jacksonille kuulunut Brough Superior SS100 kaikkine osineen.

FP 'Gentleman' Jacksonille kuulunut Brough Superior SS100 kaikkine osineen.