On tietysti todettava, että yksi syistä, miksi kaistojen välissä ajo ei kovin yleisesti ole sallittua, on se, että kaistojen välissä ajavaa moottoripyörää on joka tapauksessa vaikea havaita visuaalisesti ihmissilminkin. Toisaalta Oslossa se on arkipäivää ja sujuvoittaa kovasti liikennettä.

Teknisille järjestelmille ajoneuvojen tunnistaminen ja niiden sijoittaminen paikalleen on haastavaa. Sitä haastavampaa, mitä pienemmästä objektista on kyse, ja miten mahdollisesti ristiriitaisia signaaleja järjestelmän eri sensorit tuottavat. 

Oheisen videon perusteella Tesla saattaa tunnistaa kaistojen välissä ajavan moottoripyörän, mutta ei välttämättä osaa paikantaa sitä oikein, vaan luulee, että kaistojen välissä ajava motoristi ajaa vierellään olevan auton sisällä. Osa moottoripyöristä jää kokonaan huomaamatta, osa taas tunnistuu autoiksi. 

Tesla paikantaa moottoripyörän, mutta koska ei tajua, että se ajaa kaistojen välissä, paikantaa sen vierellä ajavan auton sisään.

Paljon tehtävää on edelleen jäljellä Teslallakin saada autonomisesti ajava auto turvalliseksi motoristeille. Kyse on riittävän tarkasta ilmaisusta, eri sensorijärjestelmien hyödyntämisestä ja riittävästä prosessointitehosta sekä hyvin toimivista algoritmeista.

Synkkä epäilyksemme on, että muista tielläliikkujista varoittavat järjestelmät eivät koskaan tule toimimaan luotettavasti ennen kuin kaikilla tielläliikkujilla on oma lähettimensä, joka keskustelee kaikkien muiden tielläliikkujien järjestelmien kanssa ja identifioi itsensä, sijaintinsa, nopeutensa, suuntansa ja ajoneuvolajinsa.

Hyvä niin, kun siihen vaiheeseen asti pääsemme, ja kaikki ajoneuvot on varustettu vastaavin järjestelmin, jotka myös reagoivat muiden tielläliikkujien tekemiseen sataprosenttisesti. Silloin ajaminen moottoripyörällä on turvallista myös risteyksissä ja ohitustilanteissa, koska moottoripyöräkin "näkyy" varmasti. 

Havainto puuttuu? Liian pieni moottoripyörä?

Jäljelle jää enää kaksi ongelmaa: siirtymävaihe, jolloin osassa autoja / moottoripyöriä on jo järjestelmät, osassa ei. 

Ja sitten se, miten ratkaistaan Isoveli valvoo -syndrooma? Miten taataan tielläliikkujan yksityisyys ja se, ettei hänestä ja hänen ajamisistaan kertyvää tietoa pystytä käyttämään väärin? Ei yksityisesti eikä viranomaisten taholta.

Oheisella videolla testataan käytännössä Tesla Model 3:n kykyä havaita kaistojen välissä ajava motoristi. Kyseessä on Teslan Autopilot 2.0+ järjestelmä ja ohjelmistopäivitys versio 9. Sen myötä Tesla otti käyttöön edistyneemmän neuroverkon, joka pystyy sijoittamaan tielläliikkujat paljon täsmällisemmin paikoilleen sekä renderöi ajoneuvon ympärillä tapahtuvat asiat paljon tarkemmin näkyville auton instrumenttipaneeleissa.

Tesla on joka tapauksessa oikealla tiellä, ja ensi vuonna järjestelmästä pitäisi olla tulossa laskentakyvyltään parempi päivitys 

Mikäli video ei näy alla, voit katsoa sen täällä. Videolla on 3D-ääni, joka toimii parhaiten kuulokkeiden kanssa. Lähde: Elektrek.