Ajokiellon kohteeksi joutuneet pyörät olivat Dynamic ESA:lla eli sähköisellä jousituksen säädöllä varustettuja BMW R1200RT -pyöriä vuosimallia 2014. BMW Motorradin omassa BMW Motorcycle Magazinessa on juttu aiheesta ja näistä korvausvaihtoehdoista.

Syynä ajokieltoon oli Dynamic ESA:n takaiskunvaimentimen rakenne, joka saattaa aiheuttaa murtuessaan vakavan vaaratilanteen. Korjausten alkaminen on vielä hämärän peitossa, mutta huhuillaan, että se voisi olla elokuu tai syyskuu.

Kolme eri korvausoptiota

BMW Motorrad USA on ilmoittanut artikkelin mukaan kolmesta eri optiosta RT:n omistajille. Ensimmäinen on sellainen, jossa asiakas vain odottaa korjausta, ja hänelle maksetaan 2500 dollarin hyvitys. Toisessa mallissa saa tilalle korjauksen odottamisen ajaksi lainapyörän ja tuhat dollaria, jota voi käyttää BMW-tuotteiden ostoon sekä vaikka pyörän rahoituksen maksuun. Kolmannessa mallissa asiakas myy pyörän takaisin BMW:lle samaan hintaan millä osti sen ja saa tuhat taalaa, joka on käytettävissä toisen BMW:n moottoripyörän ostoon.

Yhdysvalloissa kuluttajansuoja on kiitos monennäköisten julkisten oikeudenkäyntien sekä korvaushakemusten paljon vahvempi kuin esimerkiksi Suomessa. Jenkkimedia uumoileekin, että kaikissa näissä kolmessa asiakkaalle tarjotussa optiossa on mukana sopimus, jonka pienellä kirjoitetussa osassa vapautetaan BMW kaikesta mahdollisesta laillisesta vastuusta.

Ongelma kansainvälinen

Vielä ei ole tiedossa, miten montaa USA:ssa myytyä yli 8000 pyörää asia koskee, mutta kyse on todella massiivisesta takaisinkutsusta. Ja ongelmahan on ollut BMW:lle kansainvälinen. Muun muassa Suomessa on samasta syystä ajokiellossa BMW R1200RT -pyöriä.

Asphalt and rubber -lehti ottaa tiukan kannan asiaan ja toteaa, että "on anteeksiantamatonta olla tilanteessa, jossa valmistaja joutuu antamaan lausunnon, jossa kertoo motoristeille, ettei heidän saa ajaa moottoripyörillään ennen myöhempää ilmoitusta. Optiot joita se kuitenkin tässä tarjoaa, vaikuttavat parhaiten BMW Motorrad USA:lle saatavillaolevalta kuluttaja-orientoituneelta ratkaisulta. Aika näyttää mitä se tekee BMW:n brändille ja asiakasuskollisuudelle."

Mikäli jollekulle BMW:n suomalaisasiakkaista on tarjottu samanlaisia optioita, olisi mielenkiintoista kuulla niistä.

 

Aiempi juttumme aiheesta: BMW laittoi ajokieltoon vm 2014 R 1200 RT:t!