– Halusimme antaa kaupunkilaisille mahdollisuuden kokea hieno kaupunkimme myös tällä tavalla, apulaiskaupunginjohtaja Anni Sinnemäki kertoo. – Sähkömoottoripyörä on päästötön ja hiljainen liikkumaväline, vie vähän tilaa pysäköidessä ja liikenteessä.

Laitteen vuokraaminen ja käyttöönotto edellyttävät rekisteröitymistä kaupungin palvelusivustolla täällä. Se edellyttää tunnistautumista esimerkiksi pankkitunnusten avulla ja tietenkin A-ajokorttia. Käyttäjä saa rekisteröitymisen yhteydessä itselleen käyttäjätunnuksen, jolla voi vuokrata pyörän. Tunnus syötetään pyörän tunnistautumislaitteistoon.

Pyörän vuokra on 25 euroa tunnilta, maksimivuokra-aika on kolme tuntia. Pyörän voi palauttaa merkittyihin palautuspisteisiin metroasemien lähellä. Jos palauttaa pyörän suoraan Kiasmanaukiolle, pyörän vuokrahinnasta palautetaan kaksi - viisi euroa.

Luvassa on myös kaupungin omistamille sähkömoottoripyörille erikoispysäköintipaikkoja 1-2 pyörää varten kerrallaan ydinkeskustan alueelle. Paikat selviävät palvelusivustolta.

– Tämä yksinkertaistaa ja helpottaa pyörien palauttamista sekä käyttöä, Sinnemäki korostaa. – Pysäköintipaikat ovat täysin uusia, sillä moottoripyörät vievät pysäköidessä paljon vähemmän tilaa kuin autot. Samaan yhteyteen rakennetaan kesän mittaan myös latauslaitteistot pyöriä varten. Lisäksi niihin tulee parkkipaikka 1-2:lle tavalliselle moottoripyörälle.

Pyöräksi on valikoitunut Zero S nakupyörä 7,2 kWh:n akulla. Zeron teho on 46 hevosvoimaa ja vääntö 106 Newtonmetriä. Kaupungissa sen ajomatka latauksella on jopa 143 km, maantiellä 110 km/h nopeudella 72 km ja yhdistettynä 97 km.

Pyörät on varustettu alkolukolla.

– Toivomme kaupunkilaisten löytävän nämä pyörät, ja ottavan ne todella omakseen, Sinnemäki toteaa. – Jo tavallinenkin moottoripyörä on hieno liikkumaväline sekä kaupungissa että maaseudulla. Sähkömoottoripyörissä kaikki moottoripyöräilyn edut vielä korostuvat entisestään. Alustavissa suunnitelmissa vuodelle 2020 on myös sähköskoottereiden hankinta vuokrattaviksi kevarikortin omaaville.

Ensimmäiset 10 Zeroa ja niiden vaatima perusinfrastruktuuri ovat helsinkiläisten käytettävissä jo Vapunpäivänä. Pyörien kunnossapidosta ja lataamisesta vastaa kaupungin oma palveluhenkilöstö.

– Seuraavat 10 Zeroa tulevat katukuvaan vielä ennen syksyä, Sinnemäki vakuuttaa. – Kaikkiaan kaupungin tavoitteena on päästä lähivuosina yhteensä noin 100 vuokrattavan sähköskootterin ja -moottoripyörän armadaan.

Aiheesta aiemmin: Vuokrattavat sähköpotkulaudat saapuivat Helsinkiin - kuka tahansa voi ottaa laudan käyttöönsä