Suomen Punainen Risti kampanjoi alkuvuodesta – aivan oikein – onnettomuuspaikalla kuvaamista vastaan. Onnettomuuden uhrien kuvaaminen on epäeettistä ja loukkaa yksilönsuojaa. Lisäksi onnettomuuspaikalla hääriminen saattaa vaikeuttaa pelastus- ja hoitotoimia.

– Onnettomuuden uhrilla on oikeus yksityisyyteen. Ethän kuvaa onnettomuuspaikalla, kirjoitti Punainen Risti.

Liikenneturva muistuttaa, että onnettomuuspaikalle saavuttua kannattaa ensimmäisenä arvioida avun tarve ja huolehtia omasta turvallisuudesta esimerkiksi heijastinliivien avulla sekä varoittaa muuta liikennettä. Sen jälkeen on tehtävä hätäilmoitus soittamalla numeroon 112.

– Valokuvaus on onnettomuuspaikoilla tarpeetonta ja epäkohteliasta. Pysähdy auttamaan, älä kuvaa, Liikenneturva puolestaan painotti omassa kampanjassaan.

Asiassa on siis monta puolta. Auta ensin, ja jos kuvaat sitten, kun pahin on ohi, ja ammattiauttajia on saapunut paikalle, voit kuvata onnettomuuspaikkaa ja onnettomuuden aiheuttamia aineellisia vahinkoja. Nämä kuvat voit sitten antaa viranomaisten käyttöön. Kuvatessa on kuitenkin pidettävä huoli, etteivät onnettomuuden uhrit näy kuvissa, ja ettet samalla häiritse pelastus- ja hoitotoimia.