Amerikkalainen vakuutusyhtiö Progressive - tai sen mainostoimisto - on ymmärtänyt sen asian, että yrityksen on erottava mainonnan ja brändien massasta jollain omaperäisellä. Mainoksella on aikaa televisiossa näkyessään muutama sekunti tai muutamia kymmeniä sekunteja herättää potentiaalisen asiakkaan mielenkiinto. Mainoksessa pitää olla tarina, joka jatkuu sarjana ja kasvaa jatkuessaan.

Progressiven vastaus on Motaur eli Motaurus suomeksi. Se on jatkumoa antiikin Kreikassa tavatulle Kentaurille (Centaur engalnniksi), joka oli puoliksi hevonen, puoliksi mies. Moderni taurus, moderni mies on uudistunut puoliksi mieheksi, puoliksi moottoripyöräksi.

Mytologista alkuperäistarinaa on siis hyödynnetty oivasti korostamaan sitä symboliikkaa, että mies (tai nainen) on niin sydänjuuriaan myöten kiinnostunut moottoripyöräilystä, että on yhtä tai ainakin haluaisi olla yhtä moottoripyöränsä kanssa. Missä kulkee ihmisen ja moottoripyörän rajapinta? Moottoripyörä on merkittävä osa todellisen entusiastin identiteettiä, sen laajennus.

Vakuutusyhtiö (tai sen mainostoimisto) on siis itse asiassa ymmärtänyt jotain erittäin olennaista moottoripyöräilyn ytimestä. Joten hard core -motoristin voisi helpostikin kuvitella kiinnostuvan tämänkaltaisesta vakuutusyhtiöstä.

Lisäksi mainos hengailee hienosti erilaisuuden rajapinnalla. Motaurus-mainoksesta on kolme versioita.

Motauruksen ongelma - ainakin sivusta katsottuna - on se, että se ei voi koskaan nousta pois pyörän selästä ja kävellä omilla jaloillaan, koska sillä ei ole niitä.

Motaurus on vähäpuheinen, mutta kun hän puhuu, häntä kuunnellaan. 

Wishes- eli Toiveet-jaksossa mies kysyy, "etkö koskaan toivo, ettet olisi Motaurus?" Tämä kertoo miettineensä olisiko siitä hyötyä, jos hänellä olisi ihmisen alavartalo lanteista alaspäin, ja toteaa, että mieluummin hän kääntäisi kehonsa niin, että moottoripyörä olisi ylävartalona...

Kuulostaa vaikealta suorastaan absurdilta kuvitella, mutta kysyjä toteaa vain: "Kyllä, voin nähdä sen". Voikohan? Tai no, onhan asiassa "sekin" puolensa?

Wishes-mainoksen videoon linkki tässä. Itse video alla:

"Do You mind" -jaksossa taas kysytään, että "tykkätkö huonoa olla Motaurus"? Tämä vastaa: "Mikä voisi olla parempaa kuin olla Motaurus? Todellinen kysymys on, että 'etkö sinä tykkää huonoa, kun et ole Motaurus?' Linkki jaksoon tässä. Ja video alla:

“Told You” -jaksossa taas uteliaat nuoret luulevat, että hänen nimensä lausutaan "Motor", mutta hän korjaa, "Se äännetään Mo-TOR" Siis kuten Kentauri (Centaur englanniksi) fyysisesti muttei foneettisesti. Linkki videoon tässä.

Vuoden mittaan on tulossa vielä neljäs jakso aiheesta, "Thirsty", "Janoinen", missä selviää, mitä Motaurus juo.

Motaurus on riemastuttavan anarkistinen hahmo, samalla hänessä on syvästi motoristia samalla tavalla kuin vaikka Steve McQueenissa.

Mainoksen takana on Arnold Worldwide -mainostoimisto. "For those who were born to ride", kuten videoiden lopussa sanotaan.

Asiasta kertoi ensin Adweek.