Kyseessä on vakuutussovittelu, jossa suurimman potin asiakkailleen joutuu maksamaan Commerce Insurance Co., Massachusettsin osavaltion suurin autovakuutusyhtiö. Se määrättiin palauttamaan vakuutusmaksuja 14,6 miljoonan dollarin, noin 10,7 miljoonaa euron edestä. Asiasta kertoi ensin Ledger-Enquirer talouslehti. Päätöksen teki Suffolkin korkein oikeus.

Osavaltion syyttäjänviraston mukaan kyse on suurimmasta yksittäisestä sovittelusta viraston nelivuotisen vakuutusyhtiöiden moottoripyörävakuutuksiin kohdistuvan tutkinnan aikana. Kaikkiaan 19 vakuutusyhtiötä on nyt sopinut liittovaltion kanssa maksujen palauttamisesta. Summa nousee yhteensä 57,4 miljoonaan dollariin, vähän yli 42 miljoonaan euroon. Virheellisen perinnän kohteeksi joutuneita vakuutuksenottajia on kaikkiaan yli 150 000.

Yliarvioidut pyörien hinnat

Commerce Insurancen palautettavaksi määrätyt rahasummat liikkuvat alle 50 dollarin ja yli 1200 dollarin välillä. Palautusten keskiarvo on noin 360 dollaria, ja ne koskevat noin 40 000 vakuutuksenottajaa. Commerce Insurance pitää päämajaansa Websterissä, ja sen omistaa espanjalainen vakuutusyhtiö Mapfre Group. Yritys joutuu maksamaan korvauksia myös osavaltiolle 325 000 dollaria.

Syyttäjänvirasto syytti Commerce Insurancea siitä, että se oli veloittanut liian suuria vakuutusmaksuja asiakkailtaan vuosina 2002-2011 käyttämällä laskennan perusteina liitoitellun suuria ja yliarvostettuja moottoripyörien arvoja.

Koko toimialaa koskeva tutkimus sai alkunsa, kun eräs moottoripyörän omistaja valitti, että hänen vuosimallin 1999 Harley Davidsonistaan oli veloitettu vakuutusmaksua viiden vuoden ajan, kuin se edelleen olisi ollut uusi pyörä.

Juttu on alunperin julkistettu Motouutiset.fi:ssä 9.7. 2014.