Moto Royali -nimimerkkiä käyttävä youtube-bloggaaja kertoo pysäytyskokemuksen olleen hänelle ensimmäinen elämässään. Kyse on normaalista NYPD:n käyttämästä moottoripyörien tarkastuspisteesta. Ja todellakin, poliiseja on paikalla kerrallaan 9! Suomessa vastaavassa pisteessä olisi todennäköisesti ollut kaksi.

– Olinko hermostunut – olin, miksi valehdella. Mutta minulla oli silti riittävästi munaa kysymään minkä lainkohdan perusteella he väittivät ettei minulla saanut olla kameraa moottoripyöräkypärässäni. Katso, mitä tapahtui, kehottaa Moto Royali jälkikäteen videoon lisäämässään introssa.

– Hänellä ei voi olla kameraa kypärässään, yksi poliiseista sanoo toiselle.

– Joo, hän ei voi ajaa niin, että mitään on sen päällä, toinen vastaa.

Poliisit tarkastavat hänen paperinsa, mikä varmaankin on aivan normaali toimenpide.

– Aiotko tarkastaa hänen pyöränsä, yksi poliisi kysyy.

– Luulen, että... luulen, että se on vain tuo kamera.

Keskustelun päättää poliisin näkemys siitä, että kypärän päälle ei saa olla kiinnitettynä mitään, kuten esimerkiksi kypäräkameraa.

Ja syykin on ilmeinen: jos kamera putoaa, se saattaa aiheuttaa vahinkoa, kertoo poliisi.

Motoristi puolestaan kysyy, että saisiko hän tietää, mihin lain kohtaan kyseinen näkemys perustuu.

Yksi poliiseista lainaa kaveriltaan kännykän ja alkaa selata lakia, ja löytää kohdan, jossa kerrotaan, että kypärään ei saa kiinnittää mitään. Kameraa ei ole erikseen mainittu.

– Jos GoPro irtoaa ja iskee sinuun tai lentää pois, kun ajat, tai jotain sellaista. Se on enemmän tai vähemmän oman turvallisuutesi vuoksi, Sen tyyppistä näkemystä, poliisi sanoo, päästäen MotoRoyalin jatkamaan vapaana matkaa - tosin kamera muualla kuin kypärässä.

Taustaa

Vuonna 2006 newyorkilainen poliisi kuoli ylinopeutta ajaneen poliisin takaa-ajossa, minkä jälkeen kaupunkiin alettiin perustaa vain moottoripyörille tarkoitettuja tarkastuspisteitä.

Syy pisteiden perustamiselle on siis ymmärrettävä, mutta ehkä amerikkalaisen poliisin asennoitumisessa voisi olla toivomisen varaa? Kannattaa muistaa, jos satut olemaan moottoripyöräilemässä New Yorkissa.

Aiheesta kertoi Newsmaven. Mikäli video ei näy alla, voit katsoa sen täällä.

Ehkä poliisi oli aivan oikeassa lainkohtansa kanssa, ja kypäräkameran irtoaminen vauhdissa saattaa aiheuttaa ongelmia sekä itselle, kyytiläiselle tai takana-ajavalle. Mutta yksi riskihän niiden kanssa on se, että onnettomuustilanteissa ne saattavat takertua kiinni tai lyödä johonkin, ja silloin voi toivoa, ettei niitä ole kiinnitetty liian vahvasti.

Oheinen video myös kuvastanee osuvasti maailmaa, joka on paljon kovempi, kuin mihin olemme tottuneet. Ilmeisesti sikäläisiä poliiseja ei turhaan ole yhdeksää kerralla paikalla, vaan riski pysäyttää rutiinitarkastuksessa joku vähän hankalampi tapaus on olemassa.