Monet modernit teknologia-alan yritykset Googlesta ja Applesta alkaen kehittävät sähköisiä ajoneuvoja, ja nyt näyttää siltä, että Facebook (FB) on hyppäämässä mukaan.

Kukaan ei tiedä, mitä käyttötarkoitusta varten FB kulkinettaan kehittää, mutta ainakin sen toiminnan perusperiaatteet selviävät patenttipiirroksista.

Piirrosten perusteella laitteen molemmat pyörät vetävät, ja kaksi sähkömoottoria on asennettu vastakkaisten keinuhaarukkojen päihin. Veto pyöriin on järjestetty hihnalla ja kulmavaihteella.

Facebookin robottimoottoripyörän patenttipiirros.

Molemmissa päissä on levyjarrut, mutta sen sijaan, että ne olisi asennettu normaalisti pyöriin, ne on asennettu laitteen vetohihnapyörien yläpäihin. Sillä tavalla ne jäävät näkymättömiin robottikulkineen tulevien katerakenteiden alle.

Ohjaus voidaan hoitaa joko etu- tai taka- tai molempien pyörien avulla erillisin vetohihnojen alla kulkevin hihnojen avulla. Pyörät voivat kääntyä 360 astetta, mikä tarjoaa mahdollisesti paremman ohjattavuuden ja vaikka ajamisen sivuittain hiljaisessa vauhdissa. 

Pyörä on suunniteltu itsestään pystyssä pysyväksi erillisen stabilisaattorin avulla.

Mutta mihin tarkoitukseen laitetta suunnitellaan? Rakenne vaikuttaa sellaiselta, että sitä ei ole tarkoitettu suuriin nopeuksiin. Kaupunkiskootteriksi? Autonomisesti ajavaksi kaksipyöräiseksi? Automaattiseksi taksi- tai tavarankuljetuskootteriksi? Vaikea sanoa, mutta kieltämättä mielenkiintoista nähdä. Toivottavasti laite toteutuu ja "salat" paljastuvat. Laitteen rakenne vaikuttaa joka tapauksessa erittäin kiehtovalta ja uutta luovalta.

Asiasta kertoi ensin Electrek

Facebookin robottimoottoripyörän patenttipiirros.