Porokello -sovelluksella on annettu porovaroituksia vuoden 2016 kesästä alkaen. Toukokuun 2019 loppuun mennessä varoituksia on annettu jo yli 400 000 kpl. Porokellon tavoitteena on puolittaa porokolareiden määrä.

Keväällä 2019 julkaistu Traficomin teettämä tutkimus selvitti Porokellon vaikuttavuutta. Tutkimuksen mukaan 2⁄3 Porokellon käyttäjistä kokee välttäneensä porokolarin sovelluksen antaman varoituksen ansiosta. Yli 90% autoilijoista muutti ajokäyttäytymistään liikenneturvallisuutta parantavalla tavalla vastaanotettuaan varoituksen.

Varoituksia ovat antaneet tähän saakka vain ammattiautoilijat, porotalouden edustajat sekä paljon ammattikseen ajavat autoilijat. Lauantaista 29.6.2019 alkaen jokainen poronhoitoalueella autoileva tielläliikkuja voi tehdä halutessaan varoituksen porosta, jonka toinen Porokellon käyttäjä vastaanottaa. Porovaroitus on voimassa puoli tuntia ja se toimii 750 metrin säteellä varoituspaikasta.

- Olemme saaneet paljon palautetta liittyen siihen, että myös muut haluavat varoittaa muita autoilijoita tien läheisyydessä olevista poroista. Mielestäni on hienoa, että nyt siihen on kaikilla halukkailla mahdollisuus. Traficomin teettämä tutkimus Porokellon vaikuttavuudesta antoi meille tietoa siitä, että varoittaminen vähentää porokolareita. Tutkimuksen mukaan tarvitsemme lisää varoituksia etenkin arkisin klo 16 jälkeen ja viikonloppu aikana. Tähän tähtäämme nyt tällä uudistuksella ja tottakai siihen, että saamme puolitettua porokolarien määrän, kertoo Porokellon projektipäällikkö Henna Nurminen

Lataa ilmainen Porokello, varoita ja saa varoituksia

Porokello -sovellus on ilmainen ja saatavilla kaikkiin älypuhelimiin. Sovelluksen voi ladata puhelimen sovelluskaupasta. Käynnistämällä Porokellon ennen ajoa, varoitukset tulevat automaattisesti puhelimeen.

Sovellus on helppokäyttöinen, eikä se häiritse ajoa. Rekisteröitymällä Porokello -sovelluksen valikon kautta, saa oikeuden myös antaa porovaroituksia nähdessään poron tiellä tai sen lähettyvillä. Näin jokainen pystyy osaltaan vaikuttamaan meidän kaikkien turvallisuuteen liikenteessä. 

Motoristi pystyy käyttämään Porokelloa varoitusten kuunteluun Bluetooth-kuulokesetin avulla. Varoitusominaisuus edellyttänee pyörään ja sen kojelautanäyttöön integroitua Bluetooth-yhteyttä.

Varsinkin motoristien kannattaa ottaa sovellus ilman muuta käyttöön, kun ajomatka suuntautuu poronhoitoalueelle. Räkkä on juuri alkamassa - ja porot "vaanivat" teiden varsilla viileämpiä ilmavirtoja ja ötökkävapaita vyöhykkeitä.

Aiheesta aiemmin: Porokello-sovellus varoittaa myös motoristeja poroista – muistathan ladata sovelluksen, ja myös käyttää sitä