Haavisto, 20, ajoi MX2-luokan kilpaerissä sijoille 30 ja 17 Saksan

issa sunnuntaina. Kun MM-pisteitä jaetaan eräkohtaisesti 20:lle ensimmäiselle, poimi italialaisen i-Fly JK Yamaha -tiimin Haavisto niitä neljä kappaletta. Hän oli yhteistuloksissa 21.

- Pisteet tuntuvat erittäin hyviltä. Olen todella iloinen siitä, että ajoni kulki ja onnistuin, Haavisto riemuitsi.

Pistesijat olivat jääneet Haavistolla haaveeksi kahdessa edellisessä MM-osakilpailussa muun muassa kaatumisen ja pyörän teknisten vikojen takia.

- Jotenkin minulla oli nyt erilainen mieli kuin aiemmissa kisoissa. Ajoin siten kuin osaan enkä jännittänyt liikaa. Ajovauhtini oli erittäin hyvää, ja kierrosaikani jopa yhtä kovia kuin kymmenen parhaan joukossa.

Haavistolle jäi silti hieman hampaankoloon, koska parempaakin oli tarjolla toisessa erässä.

- Olin 15:tenä ja ajamassa 14:tenä ollutta kuskia kiinni, kunnes kaaduin neljänneksi viimeisellä kierroksella. Menetin siinä pari sijaa.

Haavisto on MM-sarjassa sijalla 37. Sarjaa johtaa espanjalainen Jorge Prado, joka voitti Saksassa. Viikonlopun osakilpailun loukkaantumisen takia väliin jättänyt Kim Savaste on yhdellä pisteellään 42.

Samalla radalla viikonloppuna kilpailussa EMX125-luokan EM-osakilpailussa jäätiin ilman suomalaismenestystä. Orimattilan Moottorikerhon Wiljam Malin karsiutui finaalieristä ja Imatran Moottorikerhon Matias Vesterinen oli ensimmäisessä erässä kaatumisen jäljiltä 24 ja keskeytti toisen erän hänen pyöränsä vaurioiduttua kaatumisessa.

Kova isku jalkaan

Haaviston viikonloppu käynnistyi mollivoittoisesti, koska hän loukkasi vasemman jalkansa aika-ajossa lauantaina. Jalka lipsahti jalkatapilta ja jäi maan sekä tapin väliin. Haavisto tunsi välittömästi kovaa kipua akillesjänteen ja pohkeen alueella. Hän lopetti ajamisen eikä pystynyt osallistumaan karsintaerään. Haaviston onneksi MM-motocrossissa kaikki kuljettajat pääsevät sunnuntaisiin finaalieriin. Toki Haavisto pääsi valitsemaan lähtöpaikkaansa viimeisenä.

Haavisto kävi kilpailualueella lääkärin tutkimuksissa eikä jalasta löytynyt vakavampia vammoja. Hän sai särkylääkettä sunnuntaille, mutta vielä harjoituksissa ja ensimmäisessä erässä hänen jalkansa oli kivulias. Hän joutui ajamaan ensimmäisen erän varoen ja pitämään painoa terveellä jalallaan. Erän loppua kohden iskun saanut jalka oli jo todella kipeä ja Haaviston ajaminen muuttui vaikeaksi. Erätauolla Haavisto sai lisää särkylääkettä, mikä helpotti ajamista huomattavasti toiseen erään.

Jere Haavisto Saksassa. Kuva MxJuly.

Jere Haavisto Saksassa. Kuva MxJuly.

- Olin toisessa erässä ensimmäisen kierroksen jälkeen 21. Myöhemmin tein todellisen unelmaohituksen noustessani 15:ksi, kun vetäisin kahdesta kuskista mutkassa sisälinjaa pitkin samalla kertaa ohi. Se oli huikea yksittäinen hetki!

Haavisto aloitti kautensa 250-kuutioisten pyörien EMX250-luokan EM-sarjassa, mutta penkin alle menneiden osakilpailujen saattelemana syntyi hänellä itsellään ja hänen tiimissään päätös keskittyä MM-osakilpailuihin. Haavisto ajaa myös loppukauden Euroopan MM-osakilpailut Turkkia lukuun ottamatta.

SM-erävoittojen kimppuun

Tulevana sunnuntaina Haavisto kilpailee MX2-luokan SM-sarjassa, minkä kolmas osakilpailu järjestetään Siilinjärven hienolla, suuria korkeuseroja sisältävällä hiekkaradalla. Tampereen Motocrossin Haavisto ajoi SM-kauden avauksessa toiseksi Hyvinkäällä toukokuussa. Parin viikon takaisen Karkkilan-osakilpailun hän jätti väliin kilpaillessaan samaan aikaan MM-osakilpailussa Venäjällä.

- Tykkään Siilinjärven radasta pehmeän hiekan ja mäkien takia. Se on yleensä aika-ajossa todella tasainen ja kuskien väliset erot pysyvät pieninä. Erissä rata on kuitenkin tavallisesti kulunut hyvälle patille, joten eroja syntyy, Dynaset-urheilijana ja Team SVH:n väreissä Suomessa kilpaileva Haavisto kuvailee.

- Haen ehdottomasti kahta erävoittoa.

Vuoden 2017 Suomen mestari Haavisto on SM-pisteissä yhdeksäntenä. Kausi käsittää yhteensä kuusi osakilpailua, joista Haavisto ajaa viisi. SM-sarjaa johtaa Espoon Moottorikerhon Emil Silander.

Tulokset löydät täältä.

Jere Haavisto #142

Ylöjärveläinen Jere Haavisto (s. 16.2.1999) on kilpaillut EMX250-luokan EM-sarjassa vuodesta 2015 alkaen. Vuonna 2019 hän edustaa italialaista i-Fly JK Yamaha -tiimiä.

Suomessa Haavisto kilpailee MX2-luokan SM-sarjassa Team SVH:n (Suupohjan Varaosa ja Huolto Oy) väreissä.

Haavisto voitti EMX150-luokan EM-hopeaa kaudella 2014. Aikuisten MX2-luokan Suomen mestaruuden Haavisto vei kaudella 2017, jolloin hän oli myös EMX250-luokan EM-sarjassa 12.

Kausi 2018 meni käytännössä kokonaan ohi olkapäävamman takia.

Seuraa Jere Haaviston kilpauraa:

  • www.jerehaavisto.fi
  • www.facebook.com/jerehaavisto142
  • www.instagram.com/jerehaavisto