Oheinen video on kuvattu vuoden 2019 Concorso d'Eleganza of Villa d'Este -tapahtumassa. Gyro-X-prototyyppipyörän etupäässä on 55 senttimetrin läpimittainen gyroskooppihyrrä, joka pitää kaksipyöräisen pystyssä ja tasapainossa.

Gyro-X-projekti syntyi vuonna 1967, ja sen suunnittelijana toimivat Alex Tremulis ja gyroskooppispesialisti Tom Summers. Heidän käytettävissään oli 750 000 taalan (nykyrahassa noin 6 miljoonan dollarin) budjetti. Valitettavasti laite ei koskaan edennyt tuotantoon asti, kun yrityksen rahat loppuivat, ja se joutui konkurssiin ennen kuin ehti viimeistelemään tuotteen.

Gyro-X.

Gyro-X.

Kaikkien näiden vuosien aikana tällä ainoalla koskaan rakennetulla proto Gyro-X:llä oli varsin kirjava historia, ja jopa sen gyroskooppi katosi, kunnes se sai uuden elämän nashvilleläisen Lane Motor Museumin hoteissa. Toisin sanoen pyörä oli museoon saapuessaan erittäin huonossa kunnossa. 

Lane Motor Museon käsiin pyörä päätyi 2011, josta lähtien se on taiten ja rakkaudella restauroinut pyörää alkuperäisiin spekseihinsä, asentanut puuttuvan gyroskoopin ja maalannut sen iloisen kirsikanpunaiseksi.

Oheisella videolla kuljettajana toimii Lane Motor Museumin henkilökunnan edustaja, joka näyttää ajavan laitteella varsin varovasti.

Gyro-X.

Gyro-X.

Aikanaan Tremulis ja Summers kehittivät Gyro-X:n, sillä se olisi heidän mielestään voinut olla tehokkaampi kuin nelipyöräinen virkaveljensä. Pienempänä ja kevyempänä se tarvitsisi myös pienemmän moottorin. Gyro-X:n kerrottiin yltäneen 201 kilometrin huippunopeuteen Mini Cooper S:n 1,2-litraisella ja 80-hevosvoimaisella moottorilla.

Lisäksi gyroskooppiin sitoutuvaa kineettistä energiaa olisi voitu hyödyntää lisävoimanlähteenä tulevaisuuden gyroskooppilaitteissa.

Aerodynaaminen kori tarjosi pienempää ilmanvastusta, kun taas kaksi rengasta vähemmän pienensi vierintäkitkaa sekä tarjosi moottoripyörämäisen ketterän käsiteltävyyden.

Gyro-X:n gyroskooppi ulkopuolelta.

Gyro-X:n gyroskooppi ulkopuolelta.

Gyroskoopin käyttö mahdollisti jopa 40 asteen kallistuskulmat.

Gyro-X:n gyroskoopin toimintaperiaate.

Gyro-X:n gyroskoopin toimintaperiaate.

Laite esiteltiin ensi kerran “The Wonderful World of Wheels” -tapahtumassa vuonna 1967 New Yorkin kansainvälisessä autonäyttelyssä.

Vaikka Gyro-X esiteltiin tulevaisuuden ajoneuvona, aikalaistodistajat kertoivat, että yli 110 km/h nopeudessa laite oli epävakaa. Rakenne oli ilmeisesti liian monimutkainen, ja olisi kaivannut kehitystyötä, mutta yritykseltä loppuivat rahat, ennen kuin se ehti saada laitteen valmiiksi. 

Gyro-X.

Gyro-X.

Mikäli video ajosta ei näy alla, voit katsoa sen täällä. Toinen video, jossa kerrotaan myös gyroskoopin toimintaperiaatteista, löytyy täältä.

Lane Motor Museumin sivuilta täältä löytyy runsaasti lisää tietoa Gyro-X:stä.