Tokiolainen startup-yritys A.L.I. Technologies Inc. suunnittelee aloittavansa työnimellä "Speeder" kullkevan leijumoottoripyöränsä tilausten vastaanoton ensi lokakuussa, kerrotaan yrityksen torstaina julkistamassa tiedotteessa.

Yritys kehittää pääasiassa pieniä miehittämättömiä lentäviä laitteita, mutta julkistaa leijupyöränsä syksyllä Tokion Moottorishow'ssa 24.10.2019.

Tarkoituksena on myydä niitä pääasiallisesti rikkaille ulkomaalaisille niiden sisältämää huipputeknologiaa mainostamalla. Tuotanto aloitetaan 100 kappaleen rajoitetulla sarjalla.

Potkureiden avulla liikkuvan ilmakiiturin kerrotaan pystyvän leijumaan maanpinnan yläpuolella, ja sen huippunopeus on noin 200 km/h.

Laitteen lentoasentoa säätää AI eli keinoäly, ja sillä voidaan lentää - tai leijua - useiden kymmenien senttimetrien verran maanpinnan yläpuolella. Myöhemmin lentokorkeus kasvaa, mutta yritys kertoo, että se edellyttää lainsäädännön kehittymistä – ilmalainsäädännön muiden mukana.

Pyörän pitäisi oleman myös tieliikennekelpoinen.

Speederillä on tehty menestyksekkäät miehitetyt julkiset koelennot jo maaliskuussa 2019 ja sekä keinoäly että ohjausjärjestelmä toimivat hyvin, mutta tuodakseen siitä rajoitetun valmistuserän myyntiin, yritys viilaa vielä laitteen käytettävyyttä ja turvallisuutta.

Leijupyörä on kehitetty nimenomaan hätätilanteita varten kuljetusvälineeksi hankaliin maastoihin kuten autiomaihin ja suoalueille, merelle ja kaukaisille saarille sekä kisaamista varten.

ALI Speederistä lisää tietoa valmistajan kotisivuilla. Asiasta kertoi ensin Nippon