Mertsalmi, 28, saapui Lappeenrannan Muukkoon Suomen Cupin kärjessä allaan pelkkiä erävoittoja kauden viidestä aiemmasta osakilpailusta. Honda-kuljettaja jatkoi vakuuttavaa menoaan myös sunnuntaina kellottamalla aika-ajon pohjat ja ottamalla jälleen molempien erien voiton.

Mertsalmella on kasassa maksimit 300 pistettä ja eroa toisena olevaan, Karkkilan Moottorikerhon Ria Virtaseen on 62 pistettä. Yhdessä osakilpailussa voi kerätä korkeintaan 50 pistettä kahdella erävoitolla. Näin ollen Virtanen ei voi saada kiinni Mertsalmea, kun jäljellä on enää kauden päätös Vantaalla 15. syyskuuta.

– Olen tehnyt kovasti töitä kisaamiseeni liittyen, mikä varmasti oli suurin syy tämän kauden tulokseeni. Peruskuntokauteni onnistui ja olen ajanut paljon. Olen käyttänyt kaiken vapaa-aikani menestyäkseni, Mertsalmi kuvaili onnellisena.

Mertsalmi vei Suomen Cupin myös viime kaudella, jolloin hän voitti kahta lukuun ottamatta kaikki erät. Kaudella 2017 Mertsalmi ajoi vain kolme viimeistä osakilpailua, koska alkuvuoden hän paranteli kauden 2016 lopulla katkennutta polven eturistisidettään.

– Ajoni on mennyt jälleen tänä vuonna eteenpäin. Erityisesti startit ovat pääsääntöisesti onnistuneet, mikä on suuri etu erissä.

Mertsalmi aikoo osallistua Suomen Cup -päätökseen Vantaalla. Lisäksi hän kilpailee EM-maajoukkuekilpailussa naisten joukkueessa yhdessä Vantaan Moottorikerhon Sanna Kärkkäisen kanssa Puolassa 5.-6. lokakuuta. Mertsalmi nähdään myös cross countryn naisten Suomen Cupin päätösosakilpailussa Säkylässä 19. lokakuuta. Hän on sarjassa Kärkkäisen perässä toisena.

Hanna Mertsalmella oli syytä riemuun naisten Suomen Cup -mestaruuden varmistuttua. Kuva: VA-racing tiedotus.

Virtanen ajoi Lappeenrannassa eräsijat kaksi ja kolme, mitkä toivat hänelle osakilpailun kakkospaikan.

– Aamun tilanne oli sikäli erikoinen, että aika-ajo oli ensin liian lyhyt ja sitten ajettiin vielä puuttuva viiden minuutin osuus erikseen. Kannaltani oli oikein hyvä niin, koska nousin neljänneltä sijalta toiseksi parantaen kierrosaikaani neljällä sekunnilla. Niillä tunnelmilla oli kiva lähteä erään, Virtanen tiedotti.

– Ensimmäisessä erässä lähtöni oli hiukan huono ja jouduin ohittelemaan hitaampia kuljettajia. Toisessa erässä oli jälleen huonompi lähtö, mutta pääsin kuitenkin nousemaan erän aikana reippaasti.

Osakilpailun kolmas oli viitos- ja kakkossijoillaan Kainuun Moottorikerhon Laura Kurkinen. Neljänneksi korkeimmat yhteispisteet keräsi kummassakin erässä neljänneksi ajanut Tampereen Motocrossin Hanna Reinola. Viides oli isäntäseura Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Noora Uro, joka oli erissä kolmas ja viides. Uro kaatuili itsensä pois kakkospaikalta toisen erän puolivälin jälkeen.

Naisten luokan kärkikolmikko Lappeenrannassa: 2. Ria Virtanen (vas.), 1. Hanna Mertsalmi, 3. Laura Kurkinen. Kuva: Ria Virtanen Racing Team.

Reinola on kiinni sarjan pronssissa, mutta nelospaikan Kurkinen on vain viiden pisteen päässä hänestä. Lappeenrannassa kuudenneksi sijoittunut Orimattilan Moottorikerhon Janette Saarinen on sarjassa viidentenä ennen kauden avauksen EM-osakilpailun takia väliin jättänyttä Uroa.

Lappeenrannassa viivalla oli yhteensä 15 naiskuljettajaa.

ATV-kausi päätökseen

Lappeenrannassa ajettiin myös ATV-luokan SM-sarjan viides, eli viimeinen osakilpailu lauantaina. Sen voitti Quad Racing Finlandin (QRF) Jesse Uusitalo, joka myös juhli Suomen mestaruutta. Lappeenrannan tasaisessa väännössä toiseksi sijoittui Siilinjärven Vesan (SiiVe) Lasse Ruotsalainen ja kolmanneksi QRF:n Max Karilainen.

Karilainen kuittasi SM-hopean ja Ruotsalainen -pronssin.

Alavudenseudun Moottoripyöräilijöiden Katariina Sarvikas oli Lappeenrannassa kuudes, mikä varmisti hänelle sarjan nelossijan. SM-sarjassa viidenneksi sijoittui SiiVen Miko Väisänen, joka ajoi lauantaina viidenneksi.

ATV:n 35-vuotiaiden veteraanien Suomen Cup -kausi päättyi niin ikään Lappeenrannassa. Hyvinkään Moottorikerhon (HyMK) Jani Saarinen oli varmistanut mestaruuden jo edellisessä osakilpailussa, mutta kaiken varmuudeksi kestomenestyjä nakutti jälleen kaksi erävoittoa. Saarinen oli ykkönen kauden kaikissa lähdöissä.

Lauantaina toiseksi ajoi QRF:n Jarmo Huhtala ja kolmanneksi Porin Moottorikerhon Petri Kares.

Suomen Cup -hopean pokkasi Heinolan Moottorikerhon Teemu Savolainen ja pronssin HyMK:n Jukka Valtonen.

Runsaasti lasten startteja

Lappeenrannan kilpailuviikonlopun täytti kansallisen MX-liigan kuudes osakilpailu.

MX-liigan nuorimpien lasten MX65-luokan voitti Vantaan Moottorikerhon (VMK) Luca Väg. Toinen oli Turun Moottorikerhon (TMK) Max Salomaa ja kolmas Riihimäen Moottoripyöräkerho Kahvakoplan (RiMPKK) Okko Ollila. B-finaalin ykköseksi ajoi VMK:n Mauno Keskikallio.

Pykälää vanhempien lasten MXC/B:ssä juhli VMK:n Eelis Viemerö. Toinen oli Siilinjärven Vesan Otto Kumpulainen ja kolmas TMK:n Aaro Menna. B-finaalin voitti Turun Seudun Moottoriurheilijoiden (TSMU) Väinö Koivisto ja C-finaalin Hyvinkään Moottorikerhon Simo Koskinen.

MX-liigan ulkopuolisessa, MXC/B:n kanssa yhdessä ajaneessa MXC/A-luokassa kärkikolmikko oli järjestyksessä Sipoon Moottorikerhon Nico Stenberg, Konneveden Moottorikerhon Jimi Laitinen ja kuluvan kauden Suomen mestari, Lohjan Seudun Moottorikerhon (LoSMK) Kasimir Hindersson.

5-8-vuotiailla oma luokka

Lauantaina radalla nähtiin myös MX-liigan ulkopuolisena kansallisena luokkana 5-8-vuotiaiden kuljettajien, 50-kuutioisten pyörien MX50, jossa kärkikymmenikön muodostivat järjestyksessä LoSMK:n Elias Villanen, LoSMK:n Valtteri Vilen, Miko Korpela, VMK:n Retu Laaksonen, TSMU:n Joonas Ovaskainen, LoSMK:n Leo Peltola, LoSMK:n Santtu Igo, Tony Havia, Keski-Suomen Moottorikerhon Luca Kortteinen ja Lappeenrannan Moottoripyöräilijöiden Timi Huttunen.

Tyttökuljettajista Imatran Moottorikerhon Iina Suikkanen ajoi 15:ksi ja RiMPKK:n Liinu-Sofia Sundström 19:ksi

Mukana oli 19 kuljettajaa.

Isojen pyörien luokissa pari mestaria

Mx-liigan sunnuntaina harrasteen MXH-luokan vei nimiinsä Polar Cross Moottorikerhon Aleksi Juntunen. Tasapisteissä heikomman toisen eränsä takia kakkoseksi sijoittui Kärkikuntien Moottorikelkkakerhon Jere Tynkkynen. Kolmas oli Porin Moottorikerhon (PMK) Roni Virtanen.

Aikuisharrastajien MXB-luokan kuningas oli Orimattilan Moottorikerhon Iiro Laitinen, joka varmisti samalla MX-liigamestaruuden. PMK:n Aleksi Nieminen ajoi toiseksi ja Lohjan Seudun Moottorikerhon (LoSMK) Andreas Blomberg kolmanneksi.

125-kuutioisten MX125-luokan voittoon ajoi MX2-luokan SM-sarjassa tänä vuonna erävoitonkin ottanut Kouvolan Motocrossin Mauno Nieminen, joka varmisti jo tässä vaiheessa MX-liigan mestaruuden.

Veniamin Voronkov oli toinen ja Jalasjärven Moottorikerhon Aaro Kankaanpää kolmas. Ensimmäisen erän voittaneen LosMK:n Joni Mäkelän pyörä ”leipoi kiinni” toisessa erässä keskeytyksen arvoisesti.

MX-liigan viimeinen osakilpailu järjestetään Vantaalla viikonloppuna 14.-15. syyskuuta.

Tulokset https://speedhive.mylaps.com/Events/1713803

Sarjataulukot https://motti.moottoriliitto.fi/sml/fi/publicRankResults