– Nuviz Oy haettiin konkurssiin viime vuoden lopulla, mutta konkurssi raukesi lopulta varattomuuteen, kertoo Nuviz Oy:n entinen tutkimusjohtaja Arto Kiema. – Nuviz Inc sen sijaan sinnittelee vielä. Se hakee rahoitusta skootterilähettifirmojen ohjaamiseen järjestelmän avulla.

– Vielä on mahdollista, että Nuviz nousee, suomalaiset sijoittajat eivät vielä ole heittäneet kirvestä kaivoon. Mikäli rahaa saadaan kokoon riittävästi, Nuviz saattaa vielä nousta.

Mikä sitten ajoi Nuvizin ahdinkoon, itse tuotehan on hyvä ja varsin monipuolinen?

– Meidän rahamme menivät tuotekehitykseen. Saimme itse laitteen kyllä kuntoon, mutta riittävän laajaan markkinointiin se ei sitten vain enää riittänyt, Kiema pohtii.

Arto Kiema ja Nuviz HUD.

Arto Kiema ja Nuviz HUD silloin joskus.

Salon Seudun Sanomat kertoi marraskuun 30. päivä viime vuonna julkaisemassaan artikkelissa, että heijastusnäyttöjä ehdittiin siihen mennessä myydä tuhansia, mutta kassavirta ei vain ehtinyt kääntyä positiiviseksi. Saadusta rahoituksesta yli 90 % meni tuotekehitykseen eivätkä muskelit riittäneet markkinointikampanjaan.

Saloon asettuneen Nuvizin johdossa oli joukko ex-nokialaisia, jotka hyvin tiesivät, että Nokia laittoi aikanaan euron tuotekehitykseen, ja viisi markkinointiin, mutta siihen Nuviz ei vain pystynyt.

Nuviz oli selvästi ensimmäinen toimiva ja markkinoille tullut heijastusnäytöllä varustettu kypärään liitettävä monitoimilaite. Saitte myös KTM:n mukaan, eikö sekään riittänyt?

- Pierer Inc:stä, KTM:n itävaltalaisesta omistajasta, oli meidän kannaltamme ehkä enemmän haittaa kuin hyötyä. He pistivät hanttiin uutta rahoituskierrosta. Kun KTM:n edustaja erosi hallituksesta ja asiat muuttuivat paremmiksi, emme sitten kuitenkaan olleet vielä ehtineet saavuttaa läpimurtoa, Kiema selventää.

– KTM on perinteinen mp-teollisuusalan yritys, omanarvontuntoinen ja vaikea neuvottelukumppani.

Nuvizin prototyyppi oli valmis jo joulukuussa 2016. Rahoituksen heikkous venytti kuitenkin tuotteen valmistumista niin pitkälle, että seuraavan vuoden sesonki menetettiin, laite tuli valmiina markkinoille kesäkuussa 2017. Siihen mennessä rahaa oli käytetty jo noin 8 miljoonaa euroa, joista noin 3 miljoonaa KTM:n mukanaan tuomia.

Nuvizilla otettu still-kuva.

Nuvizilla otettu still-kuva.

Laitteita on edelleen käsittääksemme myynnissä. Toimivatko ne normaalisti Nuviz Oy:n toiminnan lopettamisesta huolimatta?

– Laitteita on varmaankin mp-liikkeiden varastoissa edelleen myymättä. Ne toimivat muuten normaalisti, heijastusnäyttö, kamera, puhelin ja kaikki muut ominaisuudet, mutta osa toiminnallisuudesta on menetetty, kun reaaliaikainen navigointi ei enää toimi laitteen kanssa, Kiema pahoittelee. – Toivommekin, että myyjät kertovat asiakkaille rajoitteista laitteita myydessään.

Jos aiot siis ostaa Nuvizin heijastusnäyttölaitteen nyt, kannattaa tiedostaa, että nettipohjaisesti karttapalvelu ei ajon aikana enää toimi. Se toimii kuitenkin toistaiseksi siten, että voit ladata kartat laitteelle, jonka jälkeen se kyllä toimii ladatuin kartoin. 

Testasimme Nuvizin aikanaan perusteellisesti ja laitteesta on paljon hyvää sanottavaa. Moni asia liittyi navigointiin, mutta myös uusiin teknisiin ratkaisuihin, kuten pyörän ohjaustankoon asennettavaan ohjaimeen. 

Täytyy toivoa, että Nuviz vielä nousee tuhkasta, jo kotimaisuutensakin vuoksi. 

 Kestotestissä: Nuviz, kypärään tarkoitettu heijastusnäyttölaite - onko hinnalle katetta?

Edit 4.9. klo 8.06: korjattiin tieto, jonka mukaan navigointi ei lainkaan toimisi. Kartat lataamalla toimii. 

Nuvizin ohjaustankoon laitettava ohjain.

Nuvizin ohjaustankoon laitettava ohjain.