- Sähkömoottoripyörän veroprosentti on 9,8, kun vastaavasti sähköautolla se on 2,7 prosenttia. Tälle on mahdoton löytää mitään järkevää perustetta. Näin raju vero estää käytännössä moottoripyöräilyn siirtymisen kohti pienempiä ääniä ja ennen muuta pienempiä päästöjä tai jopa päästöttömyyteen, toteaa Timo Heinonen.

Sähkömoottoripyörien veron tapaan myös kaikkien moottoripyörien veroprosentti on 2,4 kertaa korkeampi kuin vastaavan CO2-päästötason autoilla.

- Veroero on tuhansia euroja ja tämä näkyy osaltaan siinä, että moottoripyöräkauppa ei kasva niin kuin se voisi kasvaa. Meillä ajatellaan edelleen tätä moottoripyöriä jonkinlaisen rangaistusajattelun kautta ja unohdetaan se, että uusien moottoripyörien keskimääräinen CO2-päästöt ovat jopa kolmanneksen autoja pienemmät.

Uusien moottoripyörien CO2-päästöt ovat noin 91 grammaa kilometrillä, kun henkilöautojen oli 117 grammaa.

- Meillä olisi hyvät mahdollisuudet olla näissä edelläkävijöitä ja viedä määrätietoisesti myös moottoripyöriä kohti päästöttömyyttä. Tällä saralla meillä voisi olla paljon annettavaakin. Suomessa ollaan esimerkiksi kehitelty täysin uudenlaista RMK E2-sähkömoottoripyörää.

Heinonen on jättänyt Antti Rinteen (sd) hallitukselle kirjallisen kysymyksen missä hän esittää sähkömoottoripyörien veron laskua sähköautojen tasolle ja myös yleisesti moottoripyörien verotuksen laskua. Heinonen on aktiivisesti ajanut myös autoverosta luopumista.

- Itse uskon, että olisi järkevintä ohjata verotuksella niin auto kuin moottoripyöräkauppaakin Suomeen alati kasvavan ulkomaantuonnin sijaan. Tänä vuonna taidetaan jälleen tuoda ennätysmäärä vanhoja autoja Ruotsista ja muualta Suomeen. Autoverosta luopuminen ohjaisi kauppaa Suomeen ja saisi autokantamme uudistumaan kohti päästöttömyyttä ja myös entistä turvallisemmiksi.

Toimituksen kommentti: Asia on hyvä, mutta kysymyksen uskottavuutta syö hieman se, että kokoomuksella oli edellisessä hallituksessa tilaisuus korjata moottoripyörien verotus näiltä osin, lobbaustyötä ajoi mm. SMOTO muiden järjestöjen mukana, mutta vero jäi ennalleen.