Syksy on pahinta hirvikolareiden aikaa, joten siinäkin mielessä jutun julkaisun ajoitus on kohdallaan.

Juttu sisältää karttoja, joista selviäät mm. sekä valtakunnallisesti että maakunnittain vuosina 2017 ja 2018 tapahtuneet hirvieläinonnettomuudet. Kartta perustuu Suomen riistakeskuksen kirjanpitoon.

Eniten onnettomuuksia sattui Kouvolassa ja vähiten pohjoisimmassa Lapissa.

Suomea halkova nelostie oli onnettomuusalttein, siellä kolahti viime vuonna 120 kertaa. Rannikon 8-tie tuli seuraavana ja Kajaanin-Loviisan välinen 6-tie oli sen jälkeen hirvikolaroiduin. Liikennemääriin suhteutettuna pienillä teillä kuitenkin kolaroitiin enemmän.

Suurin riski joutua kolariin oli 8-tiellä, jossa tapahtui keskimäärin 3,37 onnettomuutta sataatuhatta ajoneuvoa kohden.

Jutun toinen karttapalvelu näyttää kaikki tiet, joilla tapahtui vähintään yksi hirvikolari viime vuonna, ja jonka keskimääräinen päivittäinen ajosuoritemäärä on tiedossa. Kartalta voi katsoa myös tiet tieluokan mukaan. Ne näyttävät pahimmat hirvionnettomuustiet, joilla on tapahtunut vähintään kaksi onnettomuutta.

Eniten kolareita hämärän aikaan

Ylen jutussa myös muistutetaan siitä, että eniten hirvionnettomuuksia tapahtuu hämärän aikaan. Kolarin riski on suurimmillaan noin tunti ennen auringonnousua ja tunti auringonlaskun jälkeen.

Hirvikannan suuruus on asia, joka määrittää myös vahvasti hirvikolaririskin todennäköisyyttä. Syksyisellä metsästyksellä pyritään pitämään hirvikanta kurissa, ja siinä on myös onnistuttu Liikenneturvan mukaan.

Syyskuu on hirvikolareiden pahinta aikaa ja toinen huippu on toukokuussa, kun vanhat vasat häädetään "pesästä".

Ylen jutusta selviävät myös kuukausittaiset hirvionnettomuuksien määrät sekä hirvien kaatomäärät monen muun asian lisäksi. 

Juttu-/palvelupaketin kruunaa peli, jossa voit testata kykyäsi väistellä hirviä autolla. 

Onnittelut asiallisesta ja monipuolisesta hirvivaaratietopaketista Ylen työryhmälle Teemu Kakko, Heini Peltola, Lassi Määttä ja Asmo Raimoaho.

Ylen jutun pääset lukemaan tästä.