– Meitä oli MCC Härmästä paikalla tapahtumassa viisi motoristia esittelemässä kerhomme toimintaa sekä Nuori Kirkko ry:stä Veijo Kiviluoma, joka luotsaa valtakunnallista Moottoripajatoimintaa, kertoi MCC Härmän puuhamies Asko Peltola.

– Olemme MC Club Härmässä viritelleet moottoripajatoimintaa yhdessä 4H-yhdistyksen kanssa parina talvena, ja vielä homma on vähän kankeaa, mutta yritys on kova. Totesimme, että mitään ei ainakaan tapahdu, jos ei yritä mitään.

– Tänä syksynä aloitamme taas toiminnan mahdollisesti avoimien ovien voimalla. Ajankohta on vielä auki. Seuraavaksi teemme nuorille Alahärmän ylä-asteelle kyselyn opon tunnille, että mitä olivat mieltä messuista ja muistavatko moottoripajan olleen esillä. Ja mitä nuoret haluaisivat tehdä illoissa?

Illat ovat tilojen ja työkalujen osalta ilmaisia, ainoastaan osat ja muut, mitä esimerkiksi mopoihin tarvitaan, pitää itse kustantaa. Olemme saaneet mukaan alan toimijoita Ylihärmästä MCScatterin ja Seinäjoelta Moto-Seinäjoen. Heiltä saamme tarvittaessa pientä aineellista avustusta, Peltola toteaa.

Katariina Alaranta MCC Härmä. Kesän aikana mittariin yli 10 000 km.

Sinänsä Moottoripajatoiminnan tavoitteena on vahvan sosiaalisen tuen antaminen nuorille, jotka ovat vaarassa jäädä työ- ja koulutuspalvelujen ulkopuolelle. Kohderyhmän nuoret kaipaavat vahvempaa tukea kuin heille on tällä hetkellä mahdollista tarjota. Nuoret toimivat moottoripajoilla, joissa on saatavilla moniammatillista tukea ja ohjausta ja jossa he saavat myös työkokemusta.

Moottoripajatoiminnan ydin on nuorten miesten ja naisten tukeminen toiminnallisin keinoin. Moottoripajaan tullaan kaverien kautta, kouluyhteistyön, työvoimahallinnon, seurakuntadiakonian tai sosiaalitoimen yhteistyön kautta. Pajalle ei ole kynnystä ja ovi on iso. Moottoripaja ei ole loppusijoituspaikka vaan uuden alku, todetaan moottoripajatoiminnan esittelysivulla.

Pyörän päällä Juha-Matti Alaranta juttelemassa vierellään olevan ja kohta eläkeelle jäävän kaupungin kiinteistönhoitaja Pentti Loikkasen kanssa. MCC Härmä molemmat. Tynnöriä nojaa moottoripajakoordinaattori Veijo Kiviluoma Nuori Kirkko ry:stä. Hänen kanssaan keskustelee Miia Antila, Alahärmän kappeliseurakunnan nuoriso-ohjaaja. Henseleitä paukuttaa Pauli Laukkonen MCC Härmä.

– Harrastemessut oli hieno tapahtuma. Olimme vähän itsekin yllättyneitä kuinka paljon esittelijöitä tuli paikalle. Kaiken kaikkiaan perjantaina 30.8. järjestetyillä messuilla taisi olla 22 eri pistettä kierrettävänä, kertoo Alahärmän yläkoulun rehtori Tiina Luoma.

– Meillä on 176 yläkoululaista ja taisi pisteitä kiertää muutamia lukiolainenkin. Messujen jälkeen viimeisellä tunnilla oppilaat tekivät koko harrastemessutapahtumasta ja edellisen päivän ohjelmasta oman portfolion koskien tätä MOKKI- juttua eli monialaisia oppimiskokemuksia.

Edellisenä päivänä meillä oli ikäluokittain erilainen ohjelma; seiskaluokkalaiset aiheella "tunne kotiseutusi" kävivät museolla ja kirkossa, tekivät esittelyitä omista harrastuksistaan ja valmistelivat ko messua. Kahdeksasluokkalaisilla oli aiheena "turvallisuus" ja heillä oli mopokorttiin liittyvää teoriaa autokoulun pitämänä sekä mittailivat jarrutusmatkoja ja tutustuivat törmäyskelkkaan. Yhdeksänsillä oli Mantereen Helenan rentoutumistuokio aamulla ja sen jälkeen he lähtivät Huhtaluhdan Kaukon kanssa metsäretkelle. Eli monen laista oli ohjelmassa, Luoma kertoo.

Näytillä oli myös jokkisauto.

– Oppilaita kiersi pieninä ryhminä tutustumassa moottoripyöräpisteellä kuten muillakin. Ehkä vähän etäämmältä katsellen useimma, kun tällä pisteellä ei ollut mitään varsinaista tekemistä esim "pallon heittoa ämpäriin"-tyylillä, joten harvat oppilaat hakeutuvat ihan vain juttelemaan aikuisten kanssa. Ennemminkin opettajat pysähtyivät tutustumaan väkeen ja esillä oleviin pyöriin. Moottoripyörien vieressä oli rata-auto ja jokkisauto, molemmat meidän koulun entisten oppilaiden autoja, joten tämä moottoripiste kaikenkaikkiaan kyllä kiinnosti.

Vasemmalta Katariina Alaranta, Veijo Kiviluoma, Juha-Matti Alaranta ja Matti Ojanperä. Selin kameraan vasemmalta Markus Varjola ja Pauli Laukkonen.