Pariisilaiset moottoripyöräilijät ovat jo joutuneet kokemaan ensimmäiset ääniratsiat. Pääkaupungin päättäjät suunnittelevat nyt sakottavansa sellaisia moottoripyöriä ja mopoja, jotka aiheuttavat liikaa melua ja häiritsevät asukkaita, turisteja ja työntekijöitä. 

Ensimmäinen poliisioperaatio järjestettiin Place du Châteletissa, minne melua mittaava asema, melututka, on sijoitettu.

Pariisin melututkakokeilu on järjestyksessään toinen Yvelinesissä Île-de-Francen departmentissa elokuussa käyttöönotetun jälkeen. Yksittäinen mastoon asennettu melututka mittasi 450 melurikkomusta Saint-Forgetissa pelkästään yhtenä sunnuntaina.

Viranomaisten mukaan kaksipyöräisten desibelituotokset eroavat valmistajan, mallin ja moottorin koon mukaan. Motoristeille, joiden ajoneuvot ylittävät sallitun melurajan, voidaan määrätä 90 euron suuruinen sakko.

– Melulla on ikäviä vaikutuksia terveydelle: kuulo- ja nukkumisongelmia, myöhästynyttä kognitiivista kehitystä lapsilla, sydän- ja verisuonisairauksia. Monet eri tutkimukset ovat osoittaneet tämän. WHO:n suositusraja on 65 desibeliä. Aivan kuten ilmanlaadun suhteen, näitä rajoja ei kunnioiteta, kaupungin edustaja totesi.

Avoimessa kirjeessä kaupunginvaltuutetut lisäsivät, että kaupunki suunnittelee ottavansa melututkat heti käyttöön, kunhan sitä koskeva laki hyväksytään. Kaupungilla on jo asennettuna melututkia yhteistyössä niitä toimittavan Bruitparifin kanssa.

Tutkien odotetaan tekevän melurajojen valvomisesta suoraviivaisempaa. Tällä hetkellä viranomaisten pitää vielä napata äänirajoja rikkoneet "rysän päältä".

Asiasta kertoi Connexion France

Aiheesta aiemmin: Pariisissa otetaan käyttöön "äänitutkat" kovaäänisten moottoripyörien sakottamiseksi