Tiestömme heikko kunto on puhuttanut jo pitkään, ja tielaitos on rahanpuutteessaan monin paikoin urapaikkaillut vaihtelevalla menestyksellä pahimpia teitä. Yksi tällaisista moneen eri otteeseen paikkailluista tieosuuksista löytyy Etelä-Pohjanmaalta. Tie 672 on niin sanottu Tokerotie Alavudelta Kauhajoelle. Varsinkin Jalasjärvi-Kauhajoki -väli on ollut paikoin hengenvaarallisessa kunnossa johtuen urapaikkausten korkeista reunoista ja viimesyksyllä tehdyt "pikapaikkaukset" runsaan veden ja sen jäätymisen seurauksena synnyttivät tiehen suuriakin monttuja.

Tämä surullisen kuuluisa tieosuus on niiden harvenevien onnekkaiden joukossa, jotka kaiketi runsaan liikenteen ansiosta katsottu tarpeellisiksi kunnostaa perusteellisemmin. Tarkempi paikka sijoittuu välille Vennanmäki-Hakkola osuudelle, jonka pituus on 28,3 kilometriä. Yksi ajokaista on suljettu liikenteeltä ja paikalla on tilapäinen liikennevalo-ohjaus. Tietyötä tehdään 14.7-20.8. välisenä aikana, ja tarkemmat kellonajat viikolla ovat ma-to klo 6-21 ja pe klo 5-14, tiedottaa liikennevirasto sivuillaan.

Tokerotien sora pölisee näin kuivalla ja helteellä voimakkaasti.

On normaalia, että tietyö hidastaa kulkua, mutta moottoripyöräilyn vinkkelistä katsottuna tämä tieosuus kannattaa kiertää ajoturvallisuuden nimissä ainakin toistaiseksi. Osuudella tietyö tehdään normaalista poiketen tien pohjustusta myöten, eli tielle tuodaan ensin roima kerros kivimurskaa, jonka annetaan painautua liikenteen voimalla.

Kivimurskakerros on tällähetkellä paikoin 20 cm kasoissa tai urissa, joiden seassa jopa autolla on haasteellista ajaa. Lisävaaraa aiheuttaa kuiva ja kuuma keli. Kivimurska pölisee niin paljon, että välillä näkyvyys katoaa samalla tavalla kuin talvella pöllyävän lumen keskellä olemattomiin.

Kun joutuu ajamaan edessämenevän auton perässä ja vastaan tulee toinen, niin tilanne on suorastaan vaarallinen. Kaiken kukkuraksi nopeusrajoituksista huolimatta liikenteen sekaan eksyy aina paikallisia arivatasia lennättämään irtomurikoita, niin suosittelemme lämpimästi kiertämaan tien Kurikan kautta.

Syksyllä käytössä on sitten huolella työstetty tieosuus, josta pääsemme nauttimaan. Sitä odotellessa turvallisia kesäkilometreja kaikille.