Kaikkihan tietävät että tekstiviestien kirjoittaminen tai videoiden katsominen autoa ajettaessa on vaarallista sekä itselle että muille tienkäyttäjille, mutta älypuhelimet näyttävät olevan joillekin vastustamattoman houkuttelevia.

Moottoripyöräilijänä tulee seurattua ajoittain näitä kännykän himokäyttäjiä liikenteessä, ja kieltämättä tukka nousee välillä kypärän sisällä pystyyn. Huippuesimerkki oli se, kun ajoin kiertoliittymässä (iso mies, iso punainen pyörä, varoitusliivit) ja vierelleni pujahti liittymään tulevalta tieltä autoilija, joka vain selasi ratin päällä olevaa kännykkäänsä, eikä hänellä ollut vähäisintäkään hajua siitä, että ajoin siinä rinnalla noin puolen metrin päässä samassa ympyrässä.

Australialainen keinoälyllä varustettu liikennevalvontakamera on siis erikoistunut jäljittämään liikenteen häiriökäyttäytymistä. Mikä parasta, se myös tunnistaa kohteensa, ja tapahtuman seurauksena on 344 Australian dollarin suuruinen sakko, plus että kerralla rapsahtaa pois kolmannes ajokortin pisteistä.

Tähän mennessä liikenteen valvonta ei ole pystynyt ainakaan Suomessa suitsemaan kännykän käyttöä ajettaessa, mutta ehkä se nyt muuttuu, kun tulee välineet kännykän väärän käytön todentamiseen.

Melbournessa toimiva Acusensus-niminen yritys kertoo, että sen laitteet toimivat 24/7 säästä, auringon heijastuksista tai pimeyden asteesta riippumatta. Se pystyy huomioimaan lain rikkomukset käyttäen keinoälyalgoritmeja hyväkseen, ja luo sitten salakirjoitetun, jäljitettävän ja oikeustoimikelpoisen todisteen tapahtuneesta. Tätä viranomaiset voivat sitten käyttää sakottamisessa tai oikeudenkäynneissä hyväkseen.

New South Walesin liikenneministeriö tutki 8,5 miljoonaa autoilijaa, ja totesi, että yli 100 000 heistä oli toiminut siten, että heitä vastaan olisi pitänyt nostaa syyte. Acusensuksen järjestelmä otetaan käyttöön vuoden loppuun mennessä sekä kiinteissä sijaintipaikoissa kauttaa New South Walesin että liikuteltavissa yksiköissä. Ensimmäisen kolmen kuukauden aikana kamerat ovat "varoitusmoodissa", jolloin rikkeisiin syyllistyneille kuljettajille tulee kotiin "näpit irti kännykästä ajon aikana" -lappu, ja sen jälkeen 344 Australian Dollarin, noin 212 euron suuruinen sakko. Samalla vähennetään 5 pistettä kuskin kortista per rikkomuskerta.

Acusensuksen mukaan teknologiaa ollaan jo viemässä Intiaan ja mahdollisesti Kanadaan. Vaikka toimitus ei ole ylettömän innostunut valvonnasta sinänsä, tämän asian puolesta liputamme.

Aiheesta lisää NSW:n sivuilla täällä ja New Atlaksen sivuilla täällä. Lisää aiheesta myös valmistajan, Acusensuksen sivuilla