Lokakuun 30. päivänä päivätyssä Hondan tiedotteessa kerrotaan, että Hitachi Ltd. ("Hitachi"), Honda Motor Co. Ltd. (“Honda”), Hitachi Automotive Systems, Ltd. (“Hitachi Automotive Systems”), Keihin Corporation ( “Keihin”), Showa Corporation (“Showa”) ja Nissin Kogyo Co., Ltd. (“Nissin”) ovat ryhtyneet toimiin rakentaakseen yhteisyrityksen sikäli kuin kilpailuviranomaiset sen hyväksyvät.

Mitään varsinaista aikarajaa asian toteutumiselle ei ole annettu. Mielenkiintoista on se, että ensi vaiheessa Honda hankkii loputkin Keihinin, Showan ja Nissinin osakkeista, jolloin ne ovat sen sataprosenttisesti omistamia tytäryhtiöitä. Sen jälkeen nämä sulautetaan Hitachi Automotiveen, jolloin kolme ensinmainittua katoavat yrityksinä.

Sitä ei kerrota, katoavatko myös nämä brändit, vai jäävätkö ne olemaan. Yleensä tuotemerkit jäävät voimaan yrityskauppojen myötä.

Tällä hetkellä Hitachi omistaa kokonaisuudessaan Hitachi Automotiven, mutta liittouman myötä Hondalle tulee kolmanneksen omistusosuus siihen.

Showan jousitus- ja vaimennuselementtien asiakkaita ovat (Hondan lisäksi) esimerkiksi Harley-Davidson, Kawasaki ja Suzuki, Nissin taas toimittaa jarrujärjestelmiä niille ja lisäksi Yamahalle. Tiedossa ei tässä vaiheessa ole, miten yhdistyminen vaikuttaa brändien asiakkaisiin.

– Tämä yritysfuusio mahdollistaa Keihinin voimantuottolinjan, Showan jousitus- ja ohjaus- sekä Nissinin jarrujärjestelmien huippuosaamisen yhdistämisen Hitachi Automotive Systemsin kolmeen ydinliiketoimintaan, nimittäin voimantuottolinjojen, alusta- ja turvajärjestelmien osaamiseen, Honda painotti tiedotteessaan.

Nykyaikaisessa moottoripyörävalmistuksessa erilaiset säätimet ja komponentit tulevat yhä riippuvaisemmiksi elektroniikasta sekä jarruissa, alustassa että moottorin hallinnassa, joten erillisessä tuotekehityksessä ja tuotannossa on yhä vähemmän järkeä. Liittämällä nämä kolme valmistajaa sateenvarjoyritykseen, se pystyy paremmin integroimaan ja keskittämään tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa. Yhdistyminen myös virtaviivaistaa uusien teknologioiden soveltamista.

Honda ja Hitachi myös painottavat tulevaa sähköajoneuvojen vallankumousta: kyse on kerran vuosisadassa tapahtuvasta vallankumouksesta, ympäristökuormituksen vähentämisen lisäksi siirrytään kohti kuljettajaa avustavia ja autonomisen ajamisen teknologioita. Yritysten mukaan liittoutuminen mahdollistaa sen, että ne voivat nopeammin ja tehokkaammin vastata näihin uusiin haasteisiin.

Hondan tiedotteeseen pääset tästä.