Kuuba on tunnettu vanhoista amerikkalaisvalmisteisista autoistaan, joita taitavat paikalliset mekaanikot pitävät rakkaudella kunnossa vielä vuosikymmeniä sen jälkeen, kun niitä on lakattu valmistamasta.

Mutta kommunistivaltion kaupunkikuva on muuttumassa ja kehittymässä, sillä torviaan toitottavat ja silloin tällöin reggaeton-musiikkia soittavat muuten äänettömät sähköskootterit valtaavat kaupunkikuvaa.

Sähkömopoja alettiin alunperin tuoda maahan 2013. Sen jälkeen niiden lukumäärä kaduilla on kasvanut moninkertaisesti, kiitos amerikkalaisten presidentti Trumpin aikana kiristämän kauppasaarron.

Kuuban polttoainekriisi syveni syyskuussa, kun Trumpin hallinto asetti pakotteita Kuuban pääliittolaisen Venezuelan öljyntuontiin. Kuuba joutui selviämään syyskuussa vain 30 prosentilla normaalisti tarvitsemastaan öljymäärästä, eikä öljyntuonti ole vieläkään noussut kuin 80 prosenttiin normaalista.

Koska julkinen liikenne kärsi tilanteesta pahasti, presidentti Miguel Diaz-Canel on kehottanut autolla ja moottoripyörällä matkassa olevia ottamaan matkustajia vapaaehtoisesti kyytiinsä.

Vapaaehtoista sähkökyytiä

Kiinalaisvalmisteisten sähkömopojen omistajat, joita kutsutaan nimityksellä "motorinas", ovat ottaneet haasteen vastaan ja ryhtyneet vapaaehtoistyönä auttamaan omaa yhteisöään ja kyytiä tarvitsevia.

Kuubassa arvioidaan tänä päivänä olevan käytössä noin 210 000 sähkömoottoripyörää. Lukumäärän odotetaan kasvavan, sillä hallitus alkoi lokakuussa myydä niitä 1540 euron alennettuun hintaan.

Sähkömoottoripyörien ja -mopojen kukoistuskausi sattuu samaan aikaan kuin Kuuban valtiojohtoisen talouden vähittäinen avaaminen. Lisäksi menossa on digitaalinen minivallankumous, kun maahan on saatu mobiili 3G-yhteydet viime vuonna. Se tarkoittaa myös sitä, että sähköajoneuvoilla ajavat voivat verkottua tehokkaasti.

Electric Motorbikes of Cuba -online ryhmässä esimerkiksi on jo yli 80 jäsentä. Yhteisön puheenjohtaja kertoo, että ryhmä sai alkunsa terveestä hauskanpidosta ja siitä intohimosta, mitä sen jäsenet tuntevat sähkömoottoripyöriä ja tieturvallisuutta kohtaan.

Nyt myös ympäristönäkökulma on tullut mukaan, sillä sähkömoottoripyörät eivät saastuta eivätkä pidä ääntä. Yhdistyksellä on lisäksi sosiaalinen tehtävä, kun sen jäsenet yhdessä toisen klubin, Eracingin, kanssa ajavat ympäriinsä ja pelastavat polttoainepulan aikana kaupungille jumiintuneita matkustajia.

Asiasta kertoi France 24