Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi Etelä-Pohjanmaalla asuvan yli 50-vuotiaan miehen sakkoihin kuolemantuottamuksesta. Motoristi törmäsi kärkikolmion takaa tulleen vastaajan ajaman auton kylkeen.

Onnettomuus tapahtui viime vuoden syyskuussa sunnuntai-iltana Porintiellä Sastamalassa, kun vastaaja oli kääntymässä Mouhijärjven risteyksestä vasemmalle, kohti itää Tampereen suuntaan. Uhri puolestaan oli ajamassa suoraan länteen Poria kohti.

Ilta-aurinko oli tilanteessa paistanut lännessä ja vastaaja oli kertonut oikeudessa tiedostaneensa matalalta paistaneen auringon aiheuttaman vaaran. Ilta-Sanomien mukaan hän kertoi ajatelleensa, että "jos en näe, en aja".

Tampereen suunnasta risteystä oli lähestymässä pakettiauto, jonka vastaaja huomasi ryhmittyvän kääntyvien kaistalle. Kun vastaaja ei nähnyt suoraan ajavien kaistalla muita ajoneuvoja, hän lähti ylittämään kaistaa vasemmalle kääntyäkseen.

Kääntyessään hän yllättäen näki vasemmalle kallistuneen moottoripyörän. Vastaaja käsitti tilanteen siten, että moottoripyörä oli ajautunut pakettiauton perässä kääntyvien kaistalle, ja palannut sulkuviivan yli suoraan ajavien kaistalle. 

Esitutkinnassa vastaaja oli kertonut havaittuaan motoristin hänestä näyttäneen siltä, että motoristi heilautti moottoripyöräänsä vasemmalle, mutta ei osannut sanoa, heilahtiko pyörän jarrun voimasta vai kääntämispyrkimyksestä.

Samassa motoristi rysähti vastaajan vasempaan kylkeen.

Moottoripyörä yllätti myös vastaajan takana risteykseen tulleen auton kuljettajan. Tämä näki ensin vastaajan jarruttavan, ja vasta sitten moottoripyörän. 

Todistaja arveli syyksi moottoripyörän näkymättömyydestä sitä, että se lähestyi hyvin lähellä pakettiautoa ja oli siksi ainakin hänen näkökulmastaan katveessa. Näkyvyys Tampereen suuntaan oli tilanteessa todistajan mukaan hyvä.

Autoa kuljettanut vastaaja kiisti rikoksen ja väitti tarkastaneensa molemmat kulkusuunnat huolellisesti.

Poliisitutkinnassa korostui vastakkaisesta suunnasta matalalta paistaneen ilta-auringon osuus, ja poliisi epäili myös aikanaan onnettomuudesta tiedottaessaan, että "matalalta paistanut aurinko on saattanut viedä henkilö-auton kuljettajan huomion eikä hän ole huomannut Tampereen suunnasta tullutta moottoripyörää".

Oikeus katsoi toteennäytetyksi vastaajan syyllistyneen huolimattomuuttaan liikenneturvallisuuden vaarantamiseen ja kuolemantuottamukseen. Ratkaisun mukaan vastaaja kääntyi väistämisvelvollisena moottoripyöräilijän eteen.

– Kääntymässä ollut pakettiauto on muodostanut ainakin todistajalle näkemäesteen ja ennen ryhmittymistään kääntyvien kaistalle myös vastaajalle, oikeus kirjasi ratkaisuunsa Ilta-Sanomien mukaan.

Oikeus totesi, että motoristilla oli oikeus luottaa siihen, ettei vastaaja tule kolmion takaa risteykseen.

Vastaajan näkemystä vastaan puhui myös moottoripyörän navigaattoriin syötetty tieto, jonka mukaan seuraava aiottu kääntymispaikka Porintieltä oli yli 60 kilometrin päässä.

Uhri, noin 50-vuotias mies, menehtyi saamiinsa vammoihin tapahtumapaikalla.

Vastaaja tuomittiin 70 päiväsakkoon ja hänelle tuli maksettavaa 3780 euroa.

Aiheesta aiemmin 17.9.2018: Tälle syksylle vielä yksi motoristin menehtyminen liikenneonnettomuudessa auton kääntyessä sivutieltä eteen