Suomen Maastomoottoripyöräilijöidenliitto ry:n perustivat 11.12.2019 Miska Varis,Rene Rannikko ja Antti Hyökki.

Yhdistys tulee toimimaan Suomalaisten maastomoottoripyöräilijöiden urheilun harraste- ja kilpailutoiminnan kansallisena liittona jäsentensä keskuudessa, kerrotaan yhdistyksen jakamassa tiedotteessa.

Kaikkia asiasta kiinnostuneita ja mukaan toimintaa kehittämään haluavia seuroja ja yksittäisiä urheilijoita pyydetään ottamaan yhteyttä osoitteeseen smmpl2019@gmail.com.

Liiton varsinaiseksi jäseneksi voidaan hakemuksesta hyväksyä henkilöjäsen (luonnollinen henkilö) tai jäsenyhdistys (rekisteröity yhdistys), julkisoikeudellinen yhteisö tai liikeyritys.

Järjestäytymiskokouksesta tiedotetaan myöhemmin ja siinä vaiheessa liiton hallitus toivoo mahdollisimman monen olevan mukana kirjoittamassa maastomoottoripyöräilyn suomalaista historiaa.

– Tavoitteenamme on olla alusta asti täysin läpinäkyvä organisaatio ja jäsenen näkökulmasta kulurakenne ja sääntöjen selkeys tulee olemaan merkittävin ero siihen mihin olemme ehkä jo tottuneet. Myös se, että liittoon voi hakea jäseneksi myös luonnollinen henkilö on mielestämme merkittävä asia. Kaikki ohjesäännöt ja kilpailusäännöt tulee käytännössä luomaan kilpailujen järjestäjät eli jäsenyhdistykset itse, mutta sopusoinnussa suomalaisen lainsäädännön kanssa, tiedotteessa todetaan

Tavoitteena on myös jäsenten edun mukainen kustannusrakenne ja säännöstö, jotka mahdollistavat matalan kynnyksen harjoittelun ja kilpailutoiminnan aloittamisen.  

Kysäisimme SMMPL:n Antti Hyökiltä, mitä lajeja uusi liitto pitää sisällään, ja millaista kilpailutoimintaa sen aikoo järjestää.

– Maastomoottoripyöräily käsittää yleensä lajit motocross, enduro, supermoto, trial, jäärata ja speedway. Meillä puhutaan Suomessa myös monesti ns. kurapyöräilijöistä, mikä onkin aika kuvaavaa.

Nykyisin myös sähkökäyttöiset maastopyörät, trial pyörät jne... on luettava saman nimityksen alle. Moottorihan se on sähkömoottorikin ja se on hyvä ottaa huomioon.

Maailma muuttuu ja me sen mukana. Olemme valmistautuneet haasteeseen. Säännöissämme on huomioitu myös kestävä kehitys ja toimintaympäristömme muutokset ja ympäristön huomiointi.

Käytännössä tulemme tarjoamaan samat toimintaedellytykset yhdistyksille kuin tällä hetkellä esim. SML ry. Mutta huomattavasti joustavammassa muodossa, emmekä tule tavoittelemaan aktiivisesti SM-statusta tai FIM-jäsenyyttä. Mutta jos meistä tulee valtakunnallisesti suurin lajiemme edustaja, sen keskustelun avaaminen ei meitä pelota. Mutta emme tee mitään, mikä ei ole jäsentemme edun mukaista.

SML ry:n vaihtoehto toki olemme, mielestämme upea sellainen. Ja jo tämän päivän toiminta on osoittanut, että tämä todellakin on odotettu asia.

Jonkun vain pitää olla ensimmäinen, aloittaa muutos. Nyt se olemme me.

Kilpailutoiminnan järjestävät pääosin seurat, jäsenyhdistyksemme ja yritykset. Me tarjoamme siihen tukea ja laadimme kilpailuohjesäännön joka tulee poikkeamaan totutusta. Mutta se tehdään kenttäväen kanssa yhteistyössä todennäköisesti laajemmalla skaalalla mutta suppeammilla säännöillä kuin mitä tällä hetkellä lajiliitot järjestävät. Teemme aloittamiskynnyksen mahdollisimman matalaksi ihmisille. 

Järjestämme motocross, cross-country, enduro sekä kaikkien muidenkin lajien kilpailuja siten, kuin alueelliset toimijamme niitä haluavat ja niille on tilausta. Sarjojen nimet ja yksittäisten kilpailujen formaatit tulevat selviämään kevään aikana uutisoinnissamme, Antti Hyökki selventää.