Anne Sacoolas törmäsi viime elokuussa Britanniassa moottoripyörällä ajaneeseen 19-vuotiaaseen Harry Dunniin, joka kuoli kolarissa. Sacoolas ajoi tilanteessa tien väärää puolta.

Pian onnettomuuden jälkeen Sacoolas pakeni diplomaattisen koskemattomuuden suojassa Yhdysvaltoihin.

Onnettomuudessa menehtyneen teinipojan vanhemmat Tim Dunn ja Charlotte Charles ovat tapahtuneesta lähtien työskennelleet saadakseen Sacoolasin rikosvastuuseen Britanniassa.

Britanniaa edustavat syyttäjät kertoivat eilen perjantaina, että ovat päättäneet syyttää Sacoolasia kuolemantuottamuksesta, ja haluavat Sacoolasin luovutettavaksi Britanniaan.

Asiasta on tullut korkean tason diplomaattinen kiista, sillä pääministeri Boris Johnsonin mielestä Sacoolasin pitäisi palata Englantiin, koska diplomaattisen koskemattomuuden suojaan ei saisi vedota tällaisissa tapauksissa. Myös Britannian hallitus on samaa mieltä, ja näkee, ettei diplomaattinen koskemattomuus enää ole voimassa, koska Sacoolas on palannut kotimaahansa.

Yhdysvallat puolestaan vastustaa Sacoolasin luovuttamista Britanniaan.

Pojan vanhemmat matkustivat lokakuussa Yhdysvaltoihin asiaa edistääkseen, jolloin presidentti Donald Trump yritti saada nämä yhteen Sacoolasin kanssa. Trump kutsui Charlesin ja Dunnin Valkoiseen taloon lokakuussa, jolloin hän kertoi yllättäen, että Sacoolas on viereisessä huonessa, ja että haluavatko nämä tavata hänet.

Järkyttyneet vanhemmat tekivät selväksi Trumpille, että haluavat, mutta Britannian maaperällä.

Asiasta lisää Helsingin Sanomien sivuilla täällä