Kansallista "Pothole Day'tä" eli "Monttupäivää" vietetään Englannissa joka vuosi 15.1. Tänä vuonna päivää vietetään erityisesti montuista kärsimään joutuneiden pölykapseleiden muistoksi. "Jokaisella irronneella, kadonneella ja hylätyllä pölykapselilla on tarinansa", ja varsin moni niistä liittyy huonosta tai puutteellisesta tienpidosta johtuneisiin erilaisiin monttuihin, olivatpa nämä sitten railoja tiessä tai kylpyammeen kokoisia routamonttuja.

Englannissa on vielä sellainen erikoisuus, että hallinto joutuu maksamaan monttujen aiheuttamista vaurioista teiden käyttäjille yhteensä jopa miljoonia puntia vuodessa. Kyse olisi siis paitsi tiemukavuuden parantamisesta, myös julkisen hallinnon säästöistä.

Tänä vuonna "Englannin pölykapselit" -niminen juliste juhlistaa 15.1. järjestettävää Monttupäivää. Julisteessa on 12 kuvaa irronneista, kärsineistä, kadonneista ja hylätyistä pölykapseleista. Julistetta jaetaan ympäri maata, ja sen inspiraationa on toiminut teiden realismi: nämä kaksitoista pölykapselia ovat todellisten montuniskujen seurauksena irronneet, joutuneet eroon autoistaan.

Julisteen kääntöpuolella on myös jokaisen kuvan kohdalla tarina siitä, mitä todellisuudessa on tapahtunut, millainen törmäys monttuun on orpouttanut nämä pölykapselit, ja mitä muita seurauksia tapahtumalla on ollut.

Kampanjan sanoman vahvistamiseksi paikallis-, alueelliset ja kansallisen tason poliitikot saavat ilokseen julisteen lisäksi pizzalaatikon, jossa on mukana uhriksi joutunut pölykapseli. Jokaisen pölykapselin mukana tulee myös kuolinsyytutkijan todistus vahvistamaan sen poismenon. Laatikon sisällä on myös tietoa kustannustehokkaasta tavasta ratkaista ongelma.

Kampanjan takan on tietenkin yritys, joka tekee asvaltin kylmäpaikkauksia, EZ Street Aspahalt, mutta haittaako tuo? Suomen olosuhteissa tällaisella kampanjalla voisi olla todellista merkitystä, kun kerran mikään muu ei oikein tunnu auttavan?

Lisätietoja EZ Street Asphaltsin sivuilta.

Julisteen kääntöpuoli paljastaa jokaisen ennenaikojaan menehtyneen pölykapselin surullisen kohtalon.